Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Het vismysterie

COMMENTAAR: Het vismysterie

24/05/2019 12:00

COMMENTAAR: Het vismysterie

 

DE CHINESE VISTRAWLERS zijn inmiddels het middelpunt van een mysterieuze klucht waarvan niemand de ontknoping meer kan voorspellen. Ze moesten afgelopen woensdag uit de Surinaamse wateren zijn verdwenen, maar ze zijn er nog steeds. Zo langzamerhand krijgt de gewone burger de bevestiging dat er veel meer speelt dan commerciële belangen en dat hooggeplaatste figuren in regeringskringen er alles aan willen doen om de zes varende fabrieken de kustwateren te laten leegvissen. Anders is het niet te verklaren dat de schepen zich nog steeds in Surinames maritieme zone ophouden, volgens onbevestigde bronnen al tot de nok toe gevuld met onze kostbare vis.

De kersverse minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) gaf afgelopen week in De Nationale Assemblee voeding aan dat vermoeden, door te stellen dat "niet de bevriende natie China een belanghebbende is, maar het Surinaamse bedrijf". Hij doelde daarmee op Ros National Fisheries, dat formeel wordt genoemd als initiatiefnemer om de schepen hier naartoe te halen.

Het lijkt echter onwaarschijnlijk dat een tot voor kort volslagen onbekende onderneming er in een mum van tijd in geslaagd is Chinese investeerders over te halen zes zeer geavanceerde schepen hier naar toe te sturen. Elke ondernemer met een beetje gezond verstand zal het zich bovendien niet in het hoofd halen aan een dergelijk avontuur te beginnen voordat hij er 200 procent zeker van is dat hij de beoogde operaties legaal mag uitvoeren.

Het verwijderen van de schepen bleek overigens opeens de verantwoordelijkheid van Binnenlandse zaken en niet van LVV of Justitie en Politie. Woensdag is inmiddels verstreken en de boten liggen er nog steeds. Want Ros National Fisheries schijnt een kort geding tegen de staat te hebben aangespannen.

Udo Karg, voorzitter van de Surinaamse Seafood Associatie (SSA), is ervan overtuigd dat het bedrijf bij deze rechtsgang bakzeil zal halen. Maar gezien het rookgordijn dat is/wordt opgetrokken (zodat niemand meer begrijpt wat er gebeurt), zou hij weleens lelijk het deksel op zijn neus kunnen krijgen, met als uiteindelijk resultaat dat de Chinese boten gewoon hun gang kunnen gaan en onze lokale vissers in de toekomst met lege netten staan.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina