Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Oedit wordt door Nederland uitgeleverd

Oedit wordt door Nederland uitgeleverd

24/05/2019 15:51 - Ivan Cairo

Oedit wordt door Nederland uitgeleverd

 

PARAMARIBO - Rijstproducent Radj Oedit, die van grootschalige drugshandel en betrokkenheid bij een criminele organisatie wordt verdacht, mag door Nederland aan Suriname uitgeleverd worden. Dat is donderdag bepaald door de rechtbank in Den Haag.

De rechtbank heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid gevraagd wel aandacht te besteden aan de medische toestand van Oedit. Ook is het ministerie erop gewezen rekening te houden met verklaringen van Oedit dat hij de Nederlandse nationaliteit heeft. Nadat Suriname medio vorig jaar om zijn uitlevering had gevraagd, werd Oedit enkele maanden daarna aangehouden en in verzekering gesteld. In detentie vocht de ondernemer de uitlevering bij de rechter aan door aan te geven dat hij voor medische behandeling in Nederland vertoeft.

April vorig jaar is op een rijstareaal van Oedit in Saramacca een vliegtuig aangetroffen met 488 kilo cocaïne aan boord. Enkele dagen daarvoor was op kilometers afstand van dat terrein een duikboot onderschept die vermoedelijk voor de uitvoer van cocaïne zou worden ingezet. Oedit is door het Openbaar Ministerie echter alleen aangeklaagd in verband met het onderscheppen van de 488 kilo coke. Kort na de onderschepping van deze drugslading vluchtte Oedit naar Nederland. Hij verklaarde van daaruit in de media niets op zijn kerfstok te hebben en binnen enkele weken terug te zullen zijn in Suriname. Volgens zijn eigen verklaring was hij voor een medische behandeling naar Nederland gegaan en was hij niet op de vlucht.

Bij de behandeling van de zaak waarin hij verdachte is, heeft zijn advocaat verschillende keren aangegeven dat zijn cliënt geen bezwaren heeft dat hij in Nederland door de rechter wordt gehoord. Op verzoek van de officier van justitie in deze zaak was het medisch dossier van de verdachte bij Nederland opgevraagd. Dat dossier is begin deze maand door de advocaat afgegeven aan de kantonrechter en officier van justitie. Oedit heeft vanaf het begin elke betrokkenheid bij deze drugszaak ontkend.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina