Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Visserijsector piekert niet over uitkomst kort geding

Visserijsector piekert niet over uitkomst kort geding

24/05/2019 10:29 - Merredith Bruce

Aangemeerde vissersboten.

Aangemeerde vissersboten. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Vertegenwoordigers van de visserijsector twijfelen er geen moment aan dat ROS National Fisheries het kort geding zal verliezen dat het bedrijf heeft aangespannen tegen de Staat. “We leven in een rechtsstaat en tot zover mijn kennis van het juridische reikt, zie ik geen enkele rechtsgrond waarop de rechter zich zou kunnen beroepen om ze in het gelijk te stellen”, zegt Udo Karg, voorzitter van de Surinaamse Seafood Associatie (SSA), in gesprek met de Ware Tijd.

De zes omstreden vistrawlers hadden uiterlijk woensdag moeten vertrekken uit Surinaamse wateren. Dit ultimatum was dinsdag in het parlement bekendgemaakt door minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken. De Kustwacht die erop moet toezien dat dit inderdaad gebeurt, valt onder zijn ministerie.

De bewindsman zei donderdag op vragen van de Ware Tijd, vóórdat hij hierop inging in de DNA, dat het ultimatum duidelijk is doorgecommuniceerd aan de bemanning van de schepen. Hij vertelt hoe het er woensdag, de uiterlijke vertrekdag, aan toe is gegaan: "Ze hebben gevraagd om ruimte om te mogen bunkeren (brandstof innemen,… red.), dus hebben wij in afstemming met de procureur-generaal dat verzoek gehonoreerd, want als ze geen brandstof hebben kunnen de schepen niet vertrekken."

De bemanning zou tegelijkertijd zijn aangemaand om Suriname daarna "permanent" te verlaten, zegt Noersalim. Het ultimatum werd echter genegeerd. Kort daarop vernamen de autoriteiten dat de onderneming naar de groene tafel is gestapt in verband met de aanmaning. "Wij waren al in het proces van uitzetting, maar de rechter heeft gevraagd dat de Kustwacht geen onomkeerbare maatregelen neemt totdat er een uitspraak is gedaan."

Maandag aanstaande moet de Staat bij de rechter haar zienswijze op de vordering van het vissersbedrijf presenteren, waarna woensdag dupliek volgt en de Staat op 31 mei voor het laatst aan het woord komt. De rechter doet daarna uitspraak in deze zaak.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina