Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Belastingsstelsel moet op de schop’

‘Belastingsstelsel moet op de schop’

26/05/2019 00:00 - Jason Pinas

Winston Wirht, econoom en voormalig directeur der Belastingen.

Winston Wirht, econoom en voormalig directeur der Belastingen. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Een spoedige en grondige hervorming van het huidige belastingsstelsel is meer dan noodzakelijk. Met name voor de sociaal economische groei en het maatschappelijke evenwicht van verschillende groepen in het land, is dit een belangrijke voorwaarde. Dit stelt Winston Wirht, econoom en voormalig directeur der Belastingen, in gesprek met de Ware Tijd.

Volgens hem is het huidige belastingssysteem al tientallen jaren achterhaald en moet liever vandaag dan morgen worden vervangen. "Er zijn genoeg manieren om onrechtvaardige en corruptieve praktijken absoluut te minimaliseren en te vermijden. Het is een kwestie van uitvoeren. Dus als de regering zich kan terugvinden hierin, dan kan er gewerkt worden", benadrukt Wirht. De econoom heeft vanaf januari tot augustus de scepter gezwaaid bij de Belastingdienst. Echter moest hij voor hem tot nog toe onbekende redenen het veld ruimen.

Wirht stelt dat een van de zaken die moet worden geïntroduceerd een openbaar register is, waarin de overheid alle onroerende goederen en vermogens van burgers bijhoudt. Dit zal voor duidelijkheid en transparantie zorgen. "Ik heb nu vanaf mijn laptop toegang tot het register in een county -district- in Amerika. Ik kan zien wie gisteren nog heeft betaald. Die richting moeten we opgaan. Er is nu automatisering, dus we moeten de zaken opengooien", onderstreept hij. "Wie heeft grond, waar en hoeveel. Is de grond onbenut en wat is de waarde. Die dingen moeten duidelijk en openbaar zijn", vervolgt hij. Wirht meent dat minister Lekram Soerdjan die onlangs is benoemd, hiermee zou kunnen beginnen.

Ronny Asabina, econoom en ook werkzaam bij de Belastingdienst, deelt de mening van Wirht. Hij vindt het een nationale schande dat Suriname nog steeds de oude belastingwetgeving hanteert. Asabina pleit daarom voor een eerlijk en rechtvaardig belastingstelsel. "Als je mij vraagt moet het huidige belastingsysteem op de schop. Ik ga voor vereenvoudiging van het huidige stelsel en verlaging van de belastingdruk, want dat is te zwaar op de samenleving. De belasting slokt gewoon een overgroot deel van de lonen van werkers", aldus de econoom.

Hij onderstreept dat er nog teveel belasting ontduiking plaatsvindt. Voor hem is er wel licht in de tunnel. "Ik ben daar werkzaam, dus ik kan u zeggen dat we nu bezig zijn orde op zaken te stellen", verzekert Asabina. Belastingautoriteit Wirht stelt dat een belastingautoriteit noodzakelijk is. Dit instituut moet niet een gewone dienst zijn, maar een orgaan met een bijzondere status. "Uit de informatie die ik heb blijkt dat er niet eens een fiscaaljurist bij de Belastingdienst is. Dus u begrijpt wat het probleem is", legt Wirht uit. Hij wijst erop dat er genoeg capaciteit moet worden aangetrokken, zodat de werkzaamheden op een hoog niveau kunnen worden uitgevoerd.

Tijdens een persconferentie vorige week, heeft president Desi Bouterse beaamt dat het huidige belastingsysteem dringend moet worden gewijzigd. Het staatshoofd zegt echter dat het doorvoeren van veranderingen niet zo vanzelfsprekend zijn. Onder meer een onoverzichtelijke administratie is een sta in de weg. "Onze administratie is een puinhoop", zei Bouterse. Hij weet daarom bijna zeker dat het belastingsysteem niet gewijzigd zal worden voor de verkiezingen van volgend jaar.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina