Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Fête de la Cuisine in teken van Paul Nolet

Fête de la Cuisine in teken van Paul Nolet

26/05/2019 23:17 - Sharon Singh

Fête de la Cuisine in teken van Paul Nolet

 

PARAMARIBO - Het is weer de periode van het jaar waarin sterrenkoks uit het buitenland naar Suriname afreizen om culinaire hoogstandjes voor een goed doel te produceren. Het Surinam Airways Fête de la Cuisine wordt voor de zevende keer gehouden in Paramaribo. Bij dit event, van 4 tot en met 9 juni, draait alles om lekker eten en kennisoverdracht.

Het Midweek Dinner is dit jaar vervangen door het Paul Nolet Memorial Dinner. Daarbij wordt niet voor een tehuis gekookt, maar voor dak- en thuislozen verbonden aan diverse organisaties. Het Paul Nolet's Memorial Dinner vindt op 5 juni plaats op het Onafhankelijkheidsplein.

Het diner dat dit jaar voor het eerst gehouden wordt, staat in het teken van Paul Nolet, een van de initiatiefnemers van het Surinam Airways Fête de la Cuisine. Nolet is vorig jaar plotseling overleden. Zijn echtgenote Joan, medeorganisator van het evenement, heeft besloten om zijn wens toch in vervulling te laten gaan.

"Nolet heeft zich altijd al willen ontfermen over dak- en thuislozen in ons land", vertelt Natascha de Randamie van Courtyard by Marriott. "Hij gaf elke zwerver altijd iets te eten of stopte ze wat geld toe", deelt Joan mee. De organisatie verwacht naar schatting maximaal zeshonderd personen voor het diner op het Plein. 

Zij worden op deze avond echt in de watten gelegd en zullen van een sterrendriegangenmenu genieten. "Het is een pilot en eigenlijk willen we het jaarlijks opnemen als onderdeel van Fête de la Cuisine", zegt De Randamie. Voor de financiering van dit project zijn verschillende bedrijven benaderd. Het succes zal dus van de bereidwilligheid van zakenlieden afhangen.

Het Fête de la Cuisine is in 2007 voor het eerst georganiseerd op Sint Maarten. De Surinamers Joan en Paul Nolet (eigenaren van Stichting Para Parc te Rijsdijk) waren vaste bezoekers van dit culinaire event op het eiland en besloten culinaire event in Suriname te introduceren.

Sindsdien hebben lekkerbekken jaarlijks mogen smullen van gerechten die volgens andere technieken worden bereid. Het mooie van dit project is dat mensen die meedoen aan de diners helpen om de sociale doelen te verwezenlijken. Ook de buitenlandse chefs verdienen een pluimpje; zij verlenen hun medewerking belangeloos.

Chef d'équipe Gerard Wollerich, eigenaar van een restaurant met een Michelinster, komt elk jaar mee met een team dat hij zelf samenstelt. In gesprek met dWT noemt Wollerich Suriname een speeltuin voor de chefs "zeker voor mij als Belg. Ik heb niet zo een grote band met het land, maar als je al die producten ziet, een nieuwe wereld is voor mij opengegaan. We hebben de afgelopen jaren heel veel geproefd en putten inspiratie hieruit om aan de slag te gaan."

Fête de la Cuisine heeft twee doelstellingen. In de eerste plaats is het een fundraisingsactiviteit voor sociale projecten en in de tweede plaats is het de bedoeling dat Surinaamse en buitenlandse chefs van elkaar leren door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen.

Kennisoverdracht is belangrijk voor leerling-koks, zegt Nicole Tong Sang, docent van de koksopleiding van het Suriname Hospitality Tourism & Training Centre (SHTTC). "Culinair onderwijs is heel erg belangrijk. Vandaar dat de leerlingen erbij worden betrokken", geeft Tong Sang aan. De chef-koks die ons land bezoeken, zijn bekroond met een Michelinster.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina