Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Coronie verwacht minder last van regen dit jaar

Coronie verwacht minder last van regen dit jaar

27/05/2019 07:59 - Aidy Pinas-Agodeba

Boeren in Coronie zijn bezig met de inzaai van een rijstareaal.

Boeren in Coronie zijn bezig met de inzaai van een rijstareaal. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Door de aanhoudende regen van de afgelopen dagen staan bepaalde landbouwgebieden onder water. Maar de boeren van Coronie kunnen van geluk spreken. Het regent wel in het district, maar men heeft nog geen overlast. Dat meldt regiocoördinator Sonny Dors van het ministerie van Landbouw, Veeteelt Visserij (LVV) aan de krant.

Hij zegt met klem 'nog' omdat de boeren vorig jaar wel enorme verliezen hebben geleden als gevolg van zware regens. Hun aanplant was namelijk aangetast. "Tot zover heb ik nog geen klachten gehad van boeren. We zijn bezig met het ophalen van de hoofdlozingen in het centrum van Coronie." Dors hoopt dat hiermee het water makkelijk zal kunnen wegvloeien en voor minder last zal zorgen.

Vooral het Coppenamegebied loopt steeds onder water bij zware regens. In de periode juni-juli verwacht Dors meer regen, maar hij hoopt dat boeren daarvan geen last zullen ondervinden. Voorval van Ingi Kondre tot Welgelegen wordt er aan landbouw gedaan, waarbij veel bananen wordt geteeld.

De regiocoördinator zegt dat een groeiend aantal mensen aan landbouw doet, maar ziet meer mogelijkheden. "Wat groententeelt betreft ben ik nog niet zo tevreden. Men moet meer gaan planten, want nog steeds krijgen we groenten uit Saramacca, terwijl we zelfvoorzienend kunnen zijn op dit gebied."

Dors wil de gemeenschap motiveren om meer te gaan planten. "Al is het een paar gewassen op je erf." Hij kijkt vooral naar het financiële voordeel dat het planten oplevert. Het geld stroomt volgens hem dan niet naar een ander district maar blijft in Coronie. "Zoals de situatie nu is, is het niet gezond voor de economie van het district", concludeert hij.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen