Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Rijstsector Coronie geen opgegeven zaak

Rijstsector Coronie geen opgegeven zaak

30/05/2019 07:48 - Aidy Pinas-Agodeba

Volgens districtscommissaris Remy Tarnadie van Coronie gaat het goed met de rijstsector in het district.

Volgens districtscommissaris Remy Tarnadie van Coronie gaat het goed met de rijstsector in het district. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - “De rijstteelt is niet gestopt. In tegendeel heeft men laatst veertig hectare afgeoogst en maakt men zich klaar om opnieuw in te zaaien”, zegt districtscommissaris Remy Tarnadie van Coronie. De Ware Tijd heeft eerder deze week van een bron in het district vernomen dat het niet goed gaat met de rijstsector. Er zou sprake zijn van een slechte oogst en is er geen geld om door te gaan.

De burgervader vertelt het tegenovergestelde aan de krant en stelt dat in november vorig jaar al ruim veertig hectare padie is afgeoogst. Velen hebben dit als een stimulans gezien voor de rijstbouwsector in het district. Volgens Tarnadie is het feit dat er dit jaar weer is geoogst een teken dat het goed gaat. Particulieren die de handen in elkaar hebben geslagen zijn volgens hem nog steeds gemotiveerd.

Ook heeft een ondernemer onlangs oogst binnengehaald en treft voorbereidingen om opnieuw te planten.De rijstsector in Coronie heeft enige tijd stilgelegen. Er is verschillende keren getracht haar nieuw leven in te blazen en dit keer schijnt het te lukken. Onder toenmalig LVV-minister Soeresh Algoe waren er al enkele stappen gezet, maar men was niet ver gekomen.

Het liep niet goed tussen de boeren en Surzwam die namens het ministerie de boeren moest helpen met de hoofdlozingen, zodat ze hun werk konden voortzetten. Sommige agrariërs waren daardoor niet gemotiveerd en lieten het liggen.

De burgervader is daarom blij met de huidige ontwikkeling in de sector en stelt dat de Coronianen gestimuleerd worden om aan landbouw te doen. "De regering heeft ter stimulans twee graafmachines ter beschikking gesteld voor personen die willen planten. De machines kunnen worden ingezet voor ontsluitingswerkzaamheden. Daarnaast is er een groep imkers die gestimuleerd wordt om actief bezig te zijn."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina