Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Vermisten zeeroof officieel 'niet meer in leven'

Vermiste slachtoffers zeeroof officieel 'niet meer in leven'

30/05/2019 16:28 - Cheflin Paulus

Familieleden van de overvallen vissers.

Familieleden van de overvallen vissers. Foto: Gilliamo Orban  

PARAMARIBO - De vermisten van de brute zeeroof eind april vorig jaar worden officieel “niet meer in leven” geacht. Dit bevestigt officier van justitie Claudia Bruining tegenover de Ware Tijd. Het Openbaar Ministerie heeft dit vastgesteld en door middel van een arrest beargumenteert in het dossier van de strafzaak tegen de verdachten.

"Als mensen na zo lang niet terecht zijn gekomen of zich niet hebben aangemeld, na wat zij op zee hebben meegemaakt, kan het worden geacht dat ze niet meer in leven zijn", zegt de vervolgingsambtenaar. Er zouden in totaal veertien personen zijn omgekomen bij de zeeroof. Van hen is een aantal lichamen geborgen. De overige personen, voor wie een zoekactie op touw was gezet, zijn niet teruggevonden.

Tijdens de behandeling van de strafzaak zijn verdachten uitgebreid gehoord. Enkelen hebben verklaard dat de vermisten "zeker dood" zijn. Vier verdachten hebben naar eigen zeggen enkele slachtoffers zelf overboord gegooid. Zij waren verzwaard met voorwerpen gebonden aan hun benen om hun overlevingskans te verkleinen.

Rameshwaru R. legde in december 2018 gedetailleerd verklaringen af. "De slachtoffers die overboord zijn gegooid of in zee gesprongen, zouden het niet halen. De mannen die niet zijn gevonden, zullen vast dood zijn en zeker verrot of vergaan in zee." Hij gaf daarmee antwoord op de vraag van rechter Marie Mettendaf over wat gebeurd kan zijn met de nog vermiste vissers. Die waren toen, ruim zeven maanden na de overval op zee, nog niet terecht.

De maritieme politie en de kustwacht brachten enkele dagen na de zeeroof de lichamen van twee vermiste vissers naar het mortuarium in Paramaribo. De lijken waren eerder gelokaliseerd in de buurt van de Wiawiabank, maar toen moeilijk bereikbaar. De politie achterhaalde de persoonsgegevens van de slachtoffers. Zij deden een oproep aan familieleden om naar het bureau Nieuwe Haven te komen met een lijst met de namen, geboortedatum en ID- of paspoortnummer van de vermiste vissers.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen