Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Markoesa: festival voor Javaanse filmmakers

Indo Filmfestival kweekvijver Javaanse filmmakers

31/05/2019 23:11 - Audry Wajwakana

 De documentaire ‘Jaji’ – Lotgenoten van de Surinaams-Javaanse filmmaker Jeffrey Salimin uit Den Haag  wordt ook  op het festival vertoond.

De documentaire ‘Jaji’ – Lotgenoten van de Surinaams-Javaanse filmmaker Jeffrey Salimin uit Den Haag wordt ook op het festival vertoond.  

PARAMARIBO - "Het is een beetje de Javaanse cultuur om bescheiden te zijn. Je praat niet te trots over iets dat je hebt gemaakt.” Die opstelling vindt filmmaker Suleigha Winkel jammer, gezien de mooie filmproducties die deze Surinaamse bevolkingsgroep maakt. Met het Indo Filmfestival, op 29 en 30 juni te Peperpot Nature Park, creëert zij een platform waar deze makers hun producties aan een breed publiek kunnen laten zien. De initiatiefnemer presenteert het festival onder de naam Markoesa.

Tijdens het festival worden niet alleen films vertoond. In de ochtend zijn er workshops voor kinderen. Kunst- en culturele presentaties worden verzorgd door de bekende wayangspeler Pak Sapto, begeleid door een gamelangroep, en door Esther Poredjo, miss Indra Maju 2014, die met een groep Surinamers een opleiding in Indonesië heeft gevolgd en over haar ervaringen met de Indonesische cultuur zal uitwijden.

Voor Winkel heeft dit filmproject iets persoonlijks. "Mijn moeder is Javaans en mijn vader Antilliaans en dit is de eerste keer dat ik ook in mijn eigen roots ga." Winkel heeft enkele jaren geleden in Nederland op de filmacademie gestudeerd en terug in Suriname bekeek ze verschillende mogelijkheden om iets met film te doen.

Vorig jaar organiseerde ze een filmavond om de behoefte hiervoor te kunnen peilen. "In Nederland ging ik vaak naar filmfestivals en die waren verrijkend voor de cultuur. Je ziet niet alleen wat er in Suriname gebeurt, maar ook in Indonesië, Japan en andere landen. Het lijkt alsof je een reis maakt. Nu ben ik ervan bewust dat niet iedereen kan reizen, maar we kunnen de wereld wel naar ons toe brengen via film", zegt Winkel.

De films die tijdens het festival vertoond zullen worden zijn geen blockbusters, maar gaan over kunst, cultuur, liefde, spiritualiteit en de natuur. "Bijvoorbeeld een film over iemand die in Nederland is geboren en op zoek gaat naar zijn roots in Indonesië", vertelt Winkel.

Ook de documentaire 'Jaji' - Lotgenoten van de Surinaams-Javaanse filmmaker Jeffrey Salimin uit Den Haag wordt op het festival vertoond. In de film gaat Salimin op zoek naar wat is overgebleven van het gevoel van lotsverbondenheid dat sterk onder de eerste generatie Javaanse immigranten in Suriname leefde, het zogenaamde jaji-gevoel.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen