Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Oververhit

COLUMN: Oververhit

01/06/2019 14:00 - Ganga

Sharda Ganga

Sharda Ganga  

Als ik heel eerlijk ben: ook ik had de neiging om meteen moord en brand te roepen en mijn verontwaardiging vanaf de hoogste toppen van de socialmedia-platformen te verkondigen. Het is dan ook niet je malligheid als je leest dat er binnen pakweg een week drie, ja drie, drie! gewelddadige berovingen zijn gepleegd op scholen te Latour. Dat leerlingen en leraren onder schot werden gehouden door bendes, en dat ze have en goed moesten afstaan.

De alinea hierboven is niet geheel correct- er zitten feitelijke onwaarheden in, weten we nu. Maar in het heetst van de chaos, toen het nieuws net brak, was dat de strekking van het verhaal - het wilde westen in het zuiden van Paramaribo, Amerikaanse gettotoestanden zagen we al in onze verbeelding. Scholen met metaaldetectors en gewapende beveiligers. Want ja, het is Latour, dus sja, dat is geen Elizabethshof toch. En natuurlijk is er nog veel achterstand in Latour, en zijn er veel zaken die schrijnend zijn, in vergelijking met andere wijken, maar ik zag de laatste jaren ook mooie dingen gebeuren.

Stibula bijvoorbeeld, dat enthousiaste jongerencoaches binnenhaalde, micro-ondernemers die hun ding doen, of het is haren vlechten in de woonkamer of de barbecue laten roken - er is veel meer positiefs te zeggen over Latour dan zeg, twee decennia geleden. Om dan nu het idee te krijgen dat we terug zijn naar die vreselijke tijden waarin je liever niet vertelde dat je van Latour was omdat dat je automatisch een stigma opleverde - dat was pijnlijk.

Na het eerste bericht volgde nieuws over een tweede beroving, en voor we daarvan bekomen waren repte het derde of was het het vierde bericht binnen 24 uur, over de brute verkrachting van een schoolmeisje, en we verzeilden meteen in de 'blame-game', en de oververhitte verpolitisering van alles. Iedereen beschuldigde iedereen ervan politieke munt te willen slaan uit de trieste omstandigheden. Scholen werden gesloten, petities bezorgd, enzovoorts. Nu blijkt dat de buurt naar alle waarschijnlijkheid geterroriseerd werd door één onverlaat, en dat er niet echt sprake is van een tsunami van geweldpleging tegen scholen, leraren en leerlingen.

Daarmee wil ik het onveilig gevoel van de leerkrachten en leerlingen niet bagatelliseren- en zeker ook niet de ernst van de gepleegde misdaden. Maar kunnen we alstublieft afspreken dat we altijd eerst alle feiten op een rij plaatsen voor we er groot nieuws van maken, en allerlei dingen gaan roepen die we toch niet kunnen waarmaken? Want kijk: het ministerie van onderwijs belooft alle scholen beveiliging - niet zomaar bewaking, maar beveiligingsmedewerkers, zei de directeur. Ik moest heel diep nadenken over het verschil.

Dat verschil werd me duidelijk de volgende dag toen er verslag werd gedaan over de fysieke ongesteldheid van die medewerkers. Die lijken me dus meer bewakers in de zin van wachters dan beveiligingsmedewerkers in de zin van bodyguards. Is beveiliging duurder dan bewaking? Ik vermoed van wel. Daar sta je dan als ministerie met je extra kostenpost, terwijl nu blijkt dat het allemaal de schuld van ene Glenn met een speelgoedpistool was. (Zullen de PRO-mensen zich nu ook een beetje opgelaten voelen? Ze beloofden de scholen op Latour vijf dagen lang beveiliging. Oei dacht ik - als je niet oppast begint zo het afglijden van een partij met goede intenties naar politics as usual).

gangadwt@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina