Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Eerste cursus over onderzoeksjournalistiek

Eerste symposium voor versterking onderzoeksjournalistiek

01/06/2019 08:42 - Naomi Hoever

Hennah Draaibaar, journalist en directeur van de Back Lot Academy.

Hennah Draaibaar, journalist en directeur van de Back Lot Academy. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - “Het is goed als journalisten een opfriscursus volgen en nieuwe instrumenten aangereikt krijgen” , stelt Hennah Draaibaar, journalist en directeur van de Back Lot Academy. Op 6,7 en 8 juni wordt het symposium ‘Check check & double check’ gehouden over onderzoeksjournalistiek in Suriname en de Antillen. Er zullen trainingen en workshops worden gehouden. Verder zullen journalisten tools aangereikt krijgen om fake news van echt nieuws te onderscheiden.

"The Back Lot staat voor educatie en ontwikkeling", zegt Draaibaar. "We hebben recent zes documentaires gemaakt met personen die nooit een film in elkaar hadden gezet. We zijn bezig met kwaliteitsverbetering van het menselijk potentieel op elk gebied. Wij werken aan kennisvergroting." Op de vraag wat zij als organisator vindt van het journalistieke veld antwoordt zij: "Het is niet aan mij om het journalistieke veld te beoordelen. Ik hoop dat jullie aan het eind van de training het antwoord krijgen."

Draaibaar wijst erop dat vaardigheden binnen dit beroep noodzakelijk zijn. "Binnen andere beroepen is het vastgelegd dat er herscholingscursussen gedaan moeten worden. Wat doen wij als journalisten?", vraagt zij retorisch. Draaibaar typeert journalisten als de belangrijkste bron van informatie. "We zijn een van de belangrijkste schakels. Het is zaak voor ons om ervoor te zorgen dat het nieuws dat wij brengen op feiten gebaseerd is. Het symposium is voor iedereen bedoeld, maar in eerste aanleg voor journalisten.

Draaibaar spreekt van een interessante sprekerslijst. Zo ver zij zich kan herinneren is een dergelijke training niet eerder in Suriname gehouden. Op dit moment heeft de organisatie ongeveer negentig aanmeldingen, waaronder van studenten van de AHKCO. De hoofdspreker is Christiaan Triebert. Hij is 'visual investigator' bij The New Yorks Times. Marten Schalkwijk zal een lezing houden over 'schaamte en het vertrouwen in de journalistiek' en de uitgever van Parbode, Jaap Hoogendam, zal praten over zijn verschillende onderzoeksverhalen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina