Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Het was een goede ervaring’

‘Het was een goede ervaring’

01/06/2019 22:49 - Marciano Millerson

Zaalvoetbalbondarbiter Preshant Autar (uiterst rechts) mocht op 27 en 28 mei assisteren bij de play-offwedstrijden in Frans-Guyana.

Zaalvoetbalbondarbiter Preshant Autar (uiterst rechts) mocht op 27 en 28 mei assisteren bij de play-offwedstrijden in Frans-Guyana. Foto: Collectie Preshant Autar  

PARAMARIBO - Zaalvoetbalarbiter Preshant Autar blikt tevreden terug op zijn periode in Frans-Guyana. De official mocht op 27 en 28 mei speciaal op uitnodiging van de Frans-Guyanese zaalvoetbalbond bij de play-offwedstrijden assisteren. Collega Anthony Terborg is komende week (3 en 4 juni) aan de beurt. Hij vertrekt zondag naar het oosterbuurland. “Het was een goede ervaring”, zegt Autar desgevraagd.

De Surinamer fungeerde bij zijn eerste wedstrijd (halve finale ronde) als assistent en mocht bij de tweede ontmoeting als hoofdarbiter optreden. Er werd volgens de scheidsrechter op een hoog tempo gespeeld, "maar het niveau is nagenoeg hetzelfde als Suriname." Het viel hem verder op dat de omschakeling sneller plaatsvindt en er veel meer wordt geroteerd. "Ze laten je veel meer rennen. Je krijgt geen momenten om te rusten", beschrijft de referee zijn ervaring.

In het begin moest hij even wennen aan de hal, die naar zijn zeggen gesloten is gebouwd. Daarnaast was er de taalbarrière. "Ik moest veel middels lichaamstaal en gebaren communiceren." Autar is na zijn opgedane ervaring van mening dat de lokale scheidsrechters een beetje meer kunnen laten voetballen door bijvoorbeeld de voordeelregel toe te passen. De official meent dat er vaak genoeg te strak wordt gefloten. Hij had tijdens zijn periode in het buurland enigszins moeite hiermee, maar wist zich wel aan te passen.

Volgens hem spelen de Fransen veel fysieker. Hij had desondanks geen moeite, omdat de lokale futsalscheidsrechters gedurende de play-offs ook veel meer toelaten. "Er wordt dan op een hoger niveau gespeeld." De 26-jarige fluitist gaat voor zijn Fifa-badge en gelooft dat hij dat doel wel zou kunnen behalen. "Wij moeten dan wel meer internationale wedstrijden krijgen, zodat wij opvallen en men kan zien dat er in Suriname goede arbiters rondlopen." De scheidsrechter keerde woensdagavond terug. Naar zijn zeggen was er sprake van een goede organisatie.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen