Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Franklin Essed Stadion 'herbergt' Ied-gebed

Franklin Essed Stadion 'herbergt' Ied-gebed

02/06/2019 10:59 - Audry Wajwakana

Franklin Essed Stadion ‘herbergt’ Eid Gebed

Foto: Freepressjournal.in  

PARAMARIBO - Het nationaal Ied-gebed wordt op 5 juni in het Franklin Essed Stadion gehouden. "Dit is de eerste keer dat het gebed in het stadion wordt gehouden", zegt Donovan Paloeng van de Stichting der Islamitische gemeenten in Suriname (SIS) tegen de Ware Tijd.

Ook dit jaar is het niet gelukt om het Ied-gebed vóór de afsluiting van de vastenmaand Ramadan op het Onafhankelijkheidsplein te houden. "De afgelopen vier jaar hebben we altijd twee opties gehad: het Onafhankelijkheidsplein en het terrein van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF)", zegt Paloeng.

Het was een lange traditie dat het Ied-gebed op het Onafhankelijkheidsplein plaatsvond. Vanwege Carifesta in 2013 moest het Nationaal Ied-comité Suriname uitwijken naar de Nabawischool op Tourtonne. Omdat de grasmat van het plein hersteld moest worden, moest er naar andere locaties gezocht worden.

Het Ied-gebed wordt volgens Paloeng als sinds de jaren tachtig of eerder op het plein gedaan. Twee jaar geleden is onder zijn leiding gezocht naar andere opties voor het gebed. In 2017 en vorig jaar werd het Ied-gebed op het terrein van KKF gehouden. Ook dit jaar had het comité het KKF-terrein in het vizier.

Echter, de organisatie kreeg de mededeling dat zij dit jaar geen speciale prijs krijgt. Paloeng vermoedt dat het niet de eerste keer is dat het gebed in een stadion wordt gehouden. "Jaren geleden werd het volgens mij in het Suriname Stadion, het huidige André Kamperveen Stadion, gehouden."

Is dat niet het geval, dan is het Franklin Essed Stadion volgens Paloeng het eerste stadion waarin er een gebed wordt gedaan. "Voor onze nieuwe locatie hebben we heel veel ondersteuning gehad van de Surinaamse Voetbalbond", zegt hij dankbaar.

De Islam kent twee Ied-vieringen: Ied-ul-Fitr en Ied-ul Adha. "Volgens de leerstelling van de Islam is het zo dat je het Ied-gebed gezamenlijk moet doen in een openbare ruimte", legt Paloeng uit. Volgens de Islamitische kalender is elke moslim verplicht 29 of dertig dagen te vasten. Aansluitend is er een viering, speciaal voor de moslims die vasten, om gezamenlijk met familie en vrienden Ied-ul-Fitr te vieren.

Er zijn ongeveer 64 moskeeën aangesloten bij de SIS. "Maar voor het nationaal Ied-gebed nodigen we ook niet-aangesloten moskeeën en organisaties uit om deel te nemen." Tijdens de bijeenkomst zullen diverse geestelijken en genodigde regeringsfunctionarissen het woord voeren. Na het gebed zal het vasten worden verbroken. In moskeeën, gezinnen en families wordt Ied-ul-Fitr gevierd met veel eten en lekkernijen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina