Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Kopieergedrag afhankelijk opbouw berichtgeving’

‘Kopieergedrag afhankelijk opbouw berichtgeving’

02/06/2019 00:00 - Merredith Bruce

‘Kopieergedrag afhankelijk opbouw berichtgeving’

Foto: Abc-clio.com  

PARAMARIBO - De wijze waarop nieuws over geweld in de media wordt gebracht, is bepalend of kopieergedrag kan worden ontlokt. Zo blijkt uit een gesprek met forensisch psycholoog/criminoloog Lucien Naarden. De krant sprak hem naar aanleiding van de actuele gebeurtenissen die het veiligheidsvraagstuk op scholen in Latour onder de loep hebben geplaatst.

DNA-voorzitter Jennifer Geerlings-Simons waarschuwde in verband hiermee voor copy-cat crimes: "Iets dat breed in de media wordt uitgemeten, geeft anderen die niet met de gedachten rondliepen het idee het ook te doen", stelde Simons toen leerkrachten van enkele scholen in Latour naar het parlement togen om een petitie in te dienen. Onderwijsminister Lilian Ferrier merkte op dat er in deze kwestie een "hype" wordt gecreëerd.

Naarden erkent dat er "zeker" een correlatie is tussen de wijze waarop de media iets brengen en de impact daarvan. Hij plaatst dit in het kader van de "onmisbare rol" die de media in het algemeen heeft en wordt toegekend binnen de samenleving. Om te kunnen bepalen in welke mate berichtgeving impact kan hebben, zou volgens hem gekeken moeten worden naar enkele indicatoren. "Als het gaat om de inhoud, zou je je moeten afvragen: is er overdreven of zijn er onwaarheden gebracht? Is er op basis van feiten, emoties of gevoelens gepubliceerd?" Naarden kan begrijpen waarom in dit specifieke geval van een hype wordt gesproken.

"Normaal gesproken verwacht je berovingen op plaatsen waar die eigenschappen aanwezig zijn en nu gebeurt dat ergens waar je het juist niet verwacht." De forensisch psycholoog noemt het desgevraagd moeilijk om te stellen of de media met enige reserve zou moeten omgaan bij berichtgevingen in soortgelijke gevallen. Dit, rekeninghoudend met eventueel kopieergedrag. "Zou je de zaak anders moeten verzwijgen?", vraagt hij zich af.

Of de media bij de berichtgeving rekening moeten houden met de eventuele impact daarvan, is volgens voorzitter Carla Boëtius van de Surinaamse Vereniging van Journalisten afhankelijk van het onderwerp. Ze noemt als voorbeeld berichtgeving over zelfmoord. In het geval van de veiligheidssituatie op scholen in Latour, vindt ze dat er juist wel een 'hype' gecreëerd moet worden, om overheidsinstanties die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid op scholen wakker te schudden. Boëtius: "Ik zou het geen 'hype' willen noemen, maar zou liever willen zeggen dat er extra aandacht wordt gevraagd. Zolang de mensen van de scholen zich niet veilig voelen, is het een taak van de media om de autoriteiten te wijzen op hun verantwoordelijkheid."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina