Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Internationale eisen

COMMENTAAR: Internationale eisen

03/06/2019 12:00

COMMENTAAR: Internationale eisen

 

SURINAME WAS ZATERDAG even in het spotlight. Het was prachtig om te zien hoe Liverpoolspeler Georginio Wijnaldum met de Surinaamse vlag pronkte na de gewonnen Champions League-finale tegen Tottenham Hotspur. Met de Surinaamse en de Nederlandse vlag aan elkaar gebonden liep hij triomfantelijk in het Spaanse Estadio Wanda Metropolitano. De foto’s hiervan gingen viraal over de wereld.

Maar... gelukkig dat hij ook de Nederlandse vlag bij zich had. Hierdoor hoeft de Nederlandse gemeenschap niet met hem af te rekenen, zoals dat enkele jaren geleden gebeurde. Toen haalden enkele jeugdvoetballers met Surinaamse roots de Surinaamse vlag tevoorschijn na het gewonnen Europees Kampioenschap. Het werd hen niet in dank afgenomen en zij werden zelfs door organisaties bekritiseerd.

Voor ons Surinamers was het aangenaam dat Nederlandse sporters met Surinaamse roots hun land van afkomst in de vreugde laten delen. Op sociale media lieten Surinamers dan ook blijken dat zij de actie van Wijnaldum appreciëren. Dit laat zien dat we smachten naar internationale prestaties. Het is nu aan de onze sportbeleidmakers en sporters om hun landgenoten te geven waarnaar zij verlangen. Sinds Anthony Nesty heeft geen enkele landgenoot meer op het hoogste podium geschitterd.

Miguel van Assen is één van de weinige sporters die Suriname nog glans geeft. Maar dan wel op de regionale toernooien. Het is te hopen dat deze talentvolle sporter ook bij de senioren zal schitteren. Hij is een ruwe diamant die geslepen moet worden. Hopelijk dat het zijn trainer, club en natuurlijk ook de Surinaamse Atletiekbond lukt. Echter, de huidige omstandigheden waaronder de atleten moeten presteren, geven een triest beeld.

De staat van de atletiekbaan van het Willebrod Axwijk Sportcentrum, waar ook Van Assen traint, is niet om aan te zien en de regering doet niets eraan. President Bouterse is de zoveelste opeenvolgende die de sport alleen met woorden als belangrijk bestempelt. Zijn regering doet er erg weinig tot niets aan om dat te laten blijken. Zo af en toe start zij feestelijk een sportproject, dat al gauw daarna doodbloedt.

Bijna geen van de plannen is uitgevoerd. Een goed voorbeeld daarvan is de Regional Sports Academy. Wat dat betreft kunnen de beleidsmakers een voorbeeld nemen aan de westerburen. In de afgelopen jaren hebben de Guyanezen zwaar geïnvesteerd en beschikken zij over verschillende sportaccommodaties die aan internationale eisen voldoen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen