Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Directoraat Cultuur maakt zich sterk voor inheemse talen

Directoraat Cultuur maakt zich sterk voor behoud van inheemse talen

03/06/2019 04:07 - Jason Pinas

Cultuurdirecteur Elviera Sandie.

Cultuurdirecteur Elviera Sandie. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Het directoraat Cultuur gaat actie ondernemen om het uitsterven van inheemse talen in Suriname tegen te gaan. Deze verzekering heeft directeur Elviera Sandie zaterdag gegeven tijdens een persconferentie. Op die dag is het Internationaal Jaar van Inheemse talen, een initiatief van de Verenigde Naties, gelanceerd door de Unesco.

Het jaar is bedoeld om wereldwijd aandacht te vragen voor behoud van de talen omdat deze met recordsnelheid uitsterven. Het directoraat heeft een speciale ontmoeting gehad met groepen die de inheemse talen een warm hart toedragen, waaronder de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden (Vids) en de Anton de Kom Universiteit.

"Wij als overheid zijn verplicht maatregelen te treffen om de bedreiging van onze inheemse talen met uitsterven, te stoppen", zegt Sandie. De directeur stelt dat Cultuur samen met vertegenwoordigers van de inheemse groepen een plan gaat samenstellen. Haar directoraat heeft meerdere consultaties gehad met diverse organisaties. Echter, pas zaterdag is begonnen met het bespreken van concrete stappen.

De organisaties die aanwezig waren zijn het erover eens dat de samenleving bewust moet worden gemaakt van het belang van behoud van de inheemse talen. Ze vinden ook dat de talen die het meest bedreigd zijn, geïdentificeerd moeten worden en speciale aandacht moeten krijgen. 

Loreen Jubitana, directeur van het Vids-bureau, is blij met het initiatief. Vanuit haar organisatie zijn al verschillende projecten uitgevoerd om de inheemse talen te behouden, maar dat gebeurde alleen op regionaal en dorpsniveau. "We hopen dat we nu samen met Cultuur op een gestructureerde manier onze talen in stand kunnen houden en nieuw leven kunnen inblazen zodat ze niet verloren gaan", aldus Jubitana.

Ook Helmut Gezius, richtingscoördinator van de studierichting Sociologie op de universiteit, is blij met de stap van het directoraat. Hij stelt dat er ook voor Adek een belangrijke rol is weggelegd. "Vooral het onderzoeken van de oorzaken die ertoe leiden dat de talen niet meer of nauwelijks gesproken worden en het slaan van een brug tussen de groepen zien wij als een belangrijke rol voor ons als universiteit."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina