Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Historische tour in de smaak gevallen

Historische tour in de smaak gevallen bij jongeren met beperking

03/06/2019 16:57 - Cheflin Paulus

Jongeren met een beperking op een historische tour door de binnenstad.

Jongeren met een beperking op een historische tour door de binnenstad. Foto: Cheflin Paulus  

PARAMARIBO - Twintig jongeren met een beperking kregen zondagochtend, begeleid door tourgids Priscilla Dawsa, een historische tour door de binnenstad van Paramaribo. De wandeling met een educatief karakter was georganiseerd door Wan Okasi Youth, de jongerentak van Wan Okasi die zich inzet voor mensen met een beperking.

De bedoeling is volgens voorzitter Marquerita Smith om aangesloten jongeren te leren over het Surinaams historisch erfgoed. "We moeten niet alleen dansen en feesten, maar de kinderen iets waardevols meegeven. Een monumententour is een goede manier om ze op een interessante wijze veel te laten leren over de geschiedenis."

Biondi Misasi, één van de deelnemers aan de educatieve tocht, zegt dat hij veel heeft opgestoken tijdens de wandeling. "Als je het mij vraagt zijn er zoveel dingen gebeurd in het verleden waarover ik nog niet wist. Het was heel leerrijk om achter bepaalde zaken te komen." Jeleesa van Hetten had graag een langere tour gewild. "Voor mij mocht het langer duren. Ik wil graag meer over de oude plantages in Commewijne leren. Wij moeten vaak op dit soort trips gaan en over onze geschiedenis leren. Je doet echt veel kennis op."

De bijna twee uur durende tour gisteren begon omstreeks half negen te Fort Zeelandia en eindigde op het Kerkplein. Er is gekozen voor dit gedeelte van de binnenstad vanwege de historische gebouwen, monumenten en straten met een historische achtergrond. De groep werd begeleid door leden van de Biker Unit van het Korps Politie Suriname.

Jongeren zijn enthousiast over de tot nu toe georganiseerde activiteiten, inclusief de historische tour. Smith: "Die kinderen moeten meer weten over onze geschiedenis. Je hebt een paar die niet veel onderwijs hebben gehad en dus niet veel geleerd hebben over onze geschiedenis. Op deze manier kunnen wij ze heel wat bij brengen."

De organisatie is vooral afhankelijk van sponsors en krijgt veel donaties, vertelt de voorzitter. "We proberen elkaar te helpen. Enkele van de jongeren werken wel. Alle beetjes helpen." Op 29 juni organiseert Wan Okasi Youth een sportevenement. De bedoeling is het hele jaar door activiteiten te ontplooien om de jongeren te laten ontspannen en hen educatief bezig te houden. Met de jongerentak, Wan Okasi Youth, is in januari gestart. Ze organiseert activiteiten voor jongeren. Eerder zijn al informatieve sessies en een paasbrunch gehouden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen