Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Consumentenkring juicht uitbannen foam toe

Consumentenkring juicht uitbannen foam toe

04/06/2019 07:11 - Gilliamo Orban

Consumentenkring juicht uitbannen foam toe

Foto: v-supply.shop  

PARAMARIBO - “Dit is een prima ontwikkeling, want we zien dat in de hele wereld de mensen proberen af te stappen van producten die moeilijk afbreken”, zegt Albert Alleyne, voorzitter van de Consumentenkring. Het Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) is momenteel bezig met de uitbanning van styrofoam.

Per 1 mei heeft het ministerie na overleg met stakeholders een importverbod voor de geëxpandeerde kunststof ingevoerd. "We moeten overstappen naar materiaal dat makkelijk afbreekt in de natuur, waardoor we dieren kunnen beschermen en er minder zwerfvuil zal zijn", redeneert Alleyne.

De Consumentenkring heeft in het verleden een 'Groen Award' uitgereikt aan Michi Natural Foods die statiegeld heeft ingevoerd op hun plasticflessen. Ook Parbo Bier, die onder meer haar flessen ophaalt, kreeg een award.

In het kader van het uitbannen van foam heeft HI&T donderdag een workshop georganiseerd. Er is een aanzet gemaakt om met stakeholders van gedachten te wisselen over de importstop, de uitbanning en het vervangingsmateriaal voor styrofoam producten. Het importverbod geldt voor voedselcontainers, borden, en drinkbekers.

De import en het gebruik van styrofoam dat niet direct voor consumptieve doeleinden is bestemd, zoals koelboxen voor koeling van groenten, fruit en vis ten behoeve van de productie en export is nog toegestaan.

Vincent Fernandes, coördinator van de unit Onderzoek en Projectmanagement van HI en T, heeft namens het ministerie, de stakeholders geïnformeerd over de eerste fase van de uitbanning van styrofoam. Bij de tweede fase zal het ministerie nagaan wat er gedaan kan worden met petflessen, melkflessen en andere producten.

Kimberly Naarendorp en Kevin Amain van Gaiura, een distributeur die composteerbaar verpakkingsmateriaal levert, hebben via een presentatie de aanwezigen geïnformeerd over het verpakkingsmateriaal dat het bedrijf op de markt heeft gebracht.

Het gaat om bakjes, cups, zakken en bestek die gemaakt zijn van planten. De papierproducten worden vervaardigd van Forest Steward- ship Council paper. Dat betekent dat ze komen uit goed gemanagede bossen.

In de komende periode zullen via andere workshops meerdere bedrijven in de gelegenheid worden gesteld om presentaties te houden. Tijdens de discussieronde hebben de verschillende stakeholders voorstellen gedaan om de uitbanning van styrofoam succesvol te laten verlopen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina