Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ied-gebed dinsdag vanwege nieuwe maan

Nieuwe maan zorgt voor vervroeging nationaal Ied-gebed

04/06/2019 16:06 - Audry Wajwakana

Gelovigen dinsdagochtend tijdens het Ied-gebed in het Franklin Essed Stadion.

Gelovigen dinsdagochtend tijdens het Ied-gebed in het Franklin Essed Stadion. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Het nationaal Ied-gebed van de Stichting der Islamitische gemeenten in Suriname (SIS) is dinsdagochtend in het Franklin Essed Stadion gehouden, terwijl het ministerie van Binnenlandse Zaken de viering officieel op 5 juni heeft vastgesteld. Die dag was bepaald na overleg met de Surinaamse Islamitische Vereniging, Surinaamse Moeslimassociatie en de Madjlies Moesliemien Suriname.

De meeste moslims vieren dinsdag na het Nationaal Ied-gebed in het stadion en in familieverband het Ied-ul-Fitr-feest. "De bepaling van deze dag doen wij in samenwerking met de Saudische autoriteiten, waarbij wij uitkijken naar de geboorte van de nieuwe maan", zegt Donovan Paloeng van de SIS.

Maandagmiddag is de 'jonge maansikkel' direct na de astronomische nieuwe maan waargenomen. Hiermee is de Ramadan (vastenmaand) maandagavond na 29 dagen beëindigd. Het Ied-gebed in het stadion is rond kwart over acht gestart en werd voorgeleid door Seinpaal Ali Mustafa, de maulan (geestelijke). De Id-ul-Fitr Chutbah (preek) werd gehouden door de ustad (hooggeleerde) Erwin Doerachman.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina