Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Gratie voor groep Marokkaanse activisten

Gratie voor groep Marokkaanse activisten

05/06/2019 05:53

Activisten van de beweging Hirak Rif.

Activisten van de beweging Hirak Rif. Foto: EPA  

RABAT - De Marokkaanse koning Mohammed VI heeft woensdag ter gelegenheid van het einde van de vastenmaand 755 gevangenen gratie verleend. Onder hen zijn volgens Marokkaanse media 107 Hirak Rif-activisten uit het Rifgebied.

Hirak Rif en andere protestbewegingen ontstonden in oktober 2016 in het overwegend door Berbers bewoonde noordelijke Rifgebergte, na de dood van een visboer die zijn door agenten in beslag genomen handelswaar terug probeerde te krijgen.

Er waren wekelijks massale protesten tegen de armoede en corruptie in de regio. In juni 2017 sloeg de Marokkaanse regering de protesten neer en zette ze honderden activisten gevangen.

Veel van hen zijn om verschillende redenen tot lange celstraffen veroordeeld, onder wie de activist El Mortada Iamrachen. Hij kreeg eind 2017 vijf jaar cel wegens het verdedigen van terrorisme. Hij is een van de gevangenen die woensdag gratie hebben gekregen, aldus zijn advocaat.

Marokko viert woensdag het Eid al-Fitr, het einde van de ramadan. De afsluiting van de islamitische vastenmaand werd dinsdag al in veel andere landen gevierd. NU.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina