Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Mindshift versus het grote geld

COMMENTAAR: Mindshift versus het grote geld

06/06/2019 12:00

COMMENTAAR: Mindshift versus het grote geld

 

VOORAL KLEINERE PARTIJEN breken zich het hoofd hoe ze de kiezers ertoe kunnen bewegen om op 25 mei juist op hun partij te stemmen. Opboksen tegen de gevestigde grote(re) en rijke partijen zoals de NDP, VHP en Abop is een vrijwel onmogelijke opgave. Die kunnen van elke verkiezingsbijeenkomst een groot feest maken en strooien met porties, drank, t-shirts, paraplu’s en andere gratis hebbedingetjes. Bussen worden ingezet om mensen naar en van de partijcentra te brengen en sommige partijen schromen er niet voor om mensen die de moeite nemen om te komen, een paar tientjes in de zak te stoppen.

Waar de vele tientallen miljoenen die tot aan de verkiezingen toe weer over de balk gesmeten zijn of zullen worden vandaan komen, zal ook bij deze verkiezingen weer onbekend blijven. Partijen hoeven zich daarover nog altijd niet te verantwoorden. Dus het is onduidelijk welke bedrijven fikse bedragen in welke partijkas hebben gestort (en welke gunsten ze daar later eventueel voor terug verwachten) of dat er mogelijk crimineel geld wordt ingezet. De kiezers zullen het nooit te weten komen.

Kleinere en nieuwe partijen die geen toegang hebben tot die geheimzinnige geldbronnen, beginnen de verkiezingsstrijd bij voorbaat al met een straatlengte achterstand. Dus moeten ze het over een volledig andere boeg gooien. Een veel gehoorde term die de laatste tijd door de nieuwelingen en kleintjes wordt gebezigd is 'mindshift', het teweeg brengen van een verandering van het denken in het hoofd van de kiezer. Die moet er van doordrongen raken dat we al decennia in het stemhokjes keuzes maken, gebaseerd op valse beloftes, niet zelden met in het achterhoofd de vele kadootjes die ze van een bepaalde partij hebben gehad.

Ook het politiek noodlijdende DOE kiest voor die nieuwe strategie, zo bleek maandag tijdens een persconferentie. Benadrukt werd dat de samenleving er van doordrongen moet raken dat zij de eigenaar is van Suriname, "niet van een regering of van een politicus. Wij moeten het land terugnemen als volk", aldus voorzitter Steven Alfaisi.

Dat klinkt logisch, maar het verleden heeft aangetoond dat veel kiezers daar niet gevoelig voor zijn. Die hebben vaak zoiets van 'pakken wat ik nu pakken kan' en hebben geen boodschap aan een prachtig verkiezingsprogramma en een gedegen beleidsvisie (die overigens nog geen enkele partij heeft gepresenteerd). En dus maken ook bij de komende verkiezingen vooral partijen die veel uit te delen hebben en meeste loze beloftes doen, de meeste kans.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina