Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Para Santi Industries kijkt de kat uit boom

Para Santi Industries kijkt de kat uit boom

06/06/2019 09:56 - Gilliamo Orban

Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen zal de concessie van Para Santi Industries intrekken volgens president Bouterse.

Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen zal de concessie van Para Santi Industries intrekken volgens president Bouterse. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Para Santi Industries (PSI), die achthonderd hectare grond heeft gekregen in de omgeving van Powaka voor het verrichten van zandafgravingen, neemt volgens raadsvrouw Eloa van der Hilst een afwachtende houding aan na protest van de Organisatie van Samenwerkende Inheemse dorpen in Para en Wanica (Osip).

President Desi Bouterse heeft de bewoners van Powaka zondag beloofd dat de concessie wordt ingetrokken. Hij zou daartoe minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen opdracht geven. "Ik denk niet dat de president zomaar een besluit zal nemen. Hij zal het dossier eerst bestuderen", zegt de jurist.

Ze stelt ook dat PSI eerder 2.412 hectare grond had gekregen. Na intrekking hiervan is met het ministerie gesproken over een compromis. "Er zijn nieuwe aanvragen ingediend en na de normale procedure te hebben doorlopen zijn ze goedgekeurd", zegt de advocaat doelend op de nu toegewezen achthonderd hectare land.

Van der Hilst spreekt nadrukkelijk tegen dat PSI al geruime tijd middels hand-en-spandiensten en brute bedreigingen toestemming wil krijgen om zand te mijnen op 2.400 hectare grond van het dorp. Dat wordt beweerd door de belangengroep Osip. Op het terrein zouden een rooms-katholieke kerk, school en enkele woningen staan. "Er wordt ophef gemaakt zonder dat mensen zaken goed onderzoeken."

Volgens de raadsvouw wil het bedrijf geen grond in de woonomgeving van Powaka. De achthonderd hectare land waar het om gaat, ligt volgens haar buiten de woon- en leefomgeving van het dorp. Zij herinnert zich dat PSI het dorp heeft betrokken bij haar plannen. Er is een conceptovereenkomst die partijen zouden tekenen, maar het dorpsbestuur denkt hierover anders.

Er zou een stichting opgericht worden waarin vertegenwoordigers van Powaka en PSI zitting zouden hebben. Een deel van de winst van PSI zou afgedragen worden aan deze stichting en dorpelingen zouden projecten mogen indienen voor financiering. Daarnaast zou het bedrijf vijfhonderd arbeidplaatsen creëren.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina