Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Baanwielrenner Tjon En Fa sneuvelt in kwartfinales

Baanwielrenner Tjon En Fa sneuvelt in kwartfinales

07/06/2019 23:27 - Terence Oosterwolde

Baanwielrenner Tjon En Fa sneuvelt in kwartfinales

Jaïr Tjon En Fa (l) werd dit jaar in de kwartfinales uitgeschakeld. Foto: Brottom Backet  

PARAMARIBO - Jaïr Tjon En Fa, winnaar in onder meer 2016 en 2017, heeft het dit jaar niet gered in het UCI Festival of Speed. In Trexlertown, Pennsylvania (Verenigde Staten) was de kwartfinale het eindstation voor de Surinaamse baanwielrenner op de 200 meter sprint.

Tjon En Fa werd in heat 2 van de kwartfinales in twee races verslagen door de Nieuw-Zeelander Sam Webster, die later de zilveren plak in de wacht sleepte. Ook de Canadees Hugo Barrette, vorige week in Trexlertown net iets beter dan de Surinamer op de flying lap, strandde in deze ronde. De Amerikaan James Mellen van Edge Cycling was sneller dan hem. De andere twee winnaars waren James Brister van Australië en Edward Dawkins van Nieuw-Zeeland. In de halve finale wisten Mellen en Webster te winnen van respectievelijk Dawkins en Brister. Mellen veroverde de gouden plak door Webster in drie races te verslaan. Het brons was voor Brister die in twee races afrekende met Dawkins.

Mellen had eerder vrijdag alle aandacht opgeëist. In het Valley Preferred Cycling Center, Amerika's voornaamste Velodrome, brak hij het baanrecord op de 200 meter door 9,991 seconden te klokken. Hij werd daarmee de eerste wielrenner die in Trexlertown onder de tien seconden sprintte. In de kwalificatie reden 48 man van wie de eerste 28 zich plaatsten voor het hoofdevenement. Met een zevende tijd (10,260) kwalificeerde Tjon En Fa zich makkelijk. Ook de Trinidadianen Nicholas Paul (10,273), Njisane Phillip (10,350), Kwesi Browne (10,509) en Keron Bramble (10,590) hoorden bij de snelste 28.

In de zestiende finales werd Tjon En Fa in heat 3 gekoppeld aan Thomas Cornish van Australian Cycling. De Surinamer schudde hem na 11,102 seconden van zich af. Ook Barrette (die won van Browne), Paul en Phillip waren winnaars. In de achtste finales was Tjon En Fa in heat 7 na 10,485 seconden sneller dan de Nieuw-Zeelander Jordan Castle van Southern Spars Track Team. Op weg naar de hoofdprijs in 2016 had Tjon en Fa Castle in de kwartfinales gewipt. Barrette ging ook een ronde verder ten koste van Paul, wiens landgenoot Phillip eveneens in de achtste finales strandde.

Tjon En Fa heeft in Trexlertown vaker succes geboekt. Hij werd in aanloop naar de reeks wedstrijden zelfs genoemd op de Instagrampagina van de Velodrome, waarbij werd voorspel dat hij het dit jaar moeilijker zou krijgen vanwege de concurrentie van onder anderen Dawkins (Olympisch zilver op teamsprint in 2016), Brister, Phillip en Barrette. In 2016 veroverde Tjon En Fa de titel door Mellen in de achtste finales te verslaan en in de finale Barrette. Het jaar daarop prolongeerde hij het kampioenschap door in de halve finale de Nederlander Harrie Lavreysen uit te schakelen en daarna Dawkins in de finale in twee races klein te krijgen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina