Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Goddelijke politiek

COLUMN: Goddelijke politiek

10/06/2019 14:00 - Von Zeggen

COLUMN: Goddelijke politiek

Giwani Zeggen  

Bij elke nieuwe partij die zich aandient, vraag ik me af: "waarom?" En bij de laatste speler op het politieke veld, is de toevoeging "in hemelsnaam" gerechtvaardigd. Of is het dat Steven Reyme politicoloog Hans Breeveld verkeerd begreep, toen die recent in een interview na een lezing voor de EGBS zei dat de kerk zich juist moet bemoeien met de politiek? Immers, ook de kerkleden betalen belasting.

Ik kan me niet voorstellen dat Breeveld bedoelde dat elke vertegenwoordiger van de Heer hier op aarde een eigen partij moet beginnen. Aan de andere kant, het is het democratisch recht van iedere Surinamer om een partij op te richten. Ook als dat betekent dat we straks met zeshonderduizend politieke partijen de verkiezingen ingaan. Waar ik me het meest over verbaas, is al die nieuwe partijen of bestaande partijen onder nieuw leiderschap, die allemaal beweren anders te zijn dan wat wij nu hebben.

Allemaal tegen corruptie, voor versterking van de instituties, een sterke rechtsstaat en een eerlijke verdeling van de welvaart. En ik wil ze allemaal geloven op hun woord. De dames en heren van Strei!, PRO, DOE en Alternatief 2020. En je zou zo nog een paar aan het rijtje kunnen toevoegen. Wat staat een samenwerking in de weg? Wat weerhoudt ze ervan op te gaan in één nieuwe partij? Het lijkt me niet dat er inhoudelijk heel grote verschillen zijn, of ik heb ze nog niet gehoord. En ook al zijn er enkele discussiepunten, samenwerken betekent ook compromissen sluiten.

Ik vraag me ook af of ze echt denken dat ze allemaal een zetel halen op 25 mei 2020 als ze tenminste alleen de verkiezingen ingaan. En als je met een andere partij een soort van samenwerking aangaat, waarom niet daar aansluiting zoeken met jouw achterban? Of denkt iedere voorzitter van een politieke partij het wiel opnieuw te hebben uitgevonden? Trouwens, dat je als kerleider veel volgelingen hebt, wil nog niet zeggen dat ze ook in jou als politicus geloven. Dat geldt voor ieder individu dat door het hebben van een specifieke functie personen achter zich heeft staan. Vraag het maar aan Ronald Hooghart. Vertegenwoordiger van alle ambtenaren, maar bij de stembusgang steunde nog niet eens 1 procent daarvan hem.

Hoe het ook zij, de lachende derde en vierde in deze zijn de NDP en de VHP. Hoe meer het politieke veld versnippert richting 2020, hoe meer voordeel zij daaraan hebben als de twee enige grote partijen. Van die partijen zullen ze geen grote groepen kiezers kunnen afsnoepen. Ik wil daarom bijna wedden dat iedereen die een partij opricht de komende maanden, binnen 'no time' de benodigde wettelijke goedkeuring krijgt van de president. Zou ik ook doen in zijn plaats. Of het grote aantal partijen is een weerspiegeling van het grote onderling wantrouwen in Suriname als het aankomt op de politiek. Niemand vertrouwt erop dat de andere het doet vanwege zuivere motieven, maar acht de eigen beweegredenen wel koosjer.

Het lijkt me ook raar dat er in heel Suriname geen enkele partij is, waar Reyme en zijn medebestuursleden zich prettig bij zouden voelen. Het kan, want gevoel is iets persoonlijks, maar toch raar. Iedere partij zou Reyme en zijn aanhang met open armen ontvangen lijkt mij en zelfs een verkiesbare plek op de lijst geven. Bovendien, als je een partij start, heb je tenminste het geloof dat je één zetel wint volgend jaar. Dan had je net zo goed, om dat te bewijzen, aansluiting kunnen zoeken bij een bestaande partij, je als nummer 17 laten kandideren en op eigen kracht binnenkomen.

De tijd zal het leren en bij de proclamatie zal de apostel ongetwijfeld in gaan op het waarom van de zoveelste politieke partij in het land. Alleen hoop ik voor Reyme en zijn bestuursleden niet dat hij komt met het argument dat hij een 'roeping' of 'opdracht' van God heeft gekregen om zelf met een partij te beginnen. Onze ervaring met kerkleiders en hun 'opdrachten' en 'ingevingen' van boven zijn recent namelijk niet zo goed. We wachten nog steeds op de investeerders om over Subai maar te zwijgen.

giwani@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina