Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Eldorado

COMMENTAAR: Eldorado

10/06/2019 12:00

COMMENTAAR: Eldorado

 

SURINAME LIJKT HET Eldorado te zijn voor 'gokkers'. Plotseling rijzen voetbalscholen als paddenstoelen uit de grond. Op zich moet dat geen probleem zijn, maar de Surinaamse overheid zal regels moeten gaan stellen om het kind te beschermen. Ook moet de begeleiding van de ouders van dien aard zijn dat voorkomen wordt dat er gesold wordt met hun kroost.

In de afgelopen tijden heeft een aantal mensen het initiatief genomen om Surinaamse voetballers op te leiden, in de hoop ze in één van de buitenlandse competities te kunnen krijgen. Soms zijn de initiatiefnemers mensen die een hart hebben voor het Surinaamse voetbal, maar er lopen ook gelukzoekers tussen.

Ouders en verzorgers moeten ervoor waken dat hun pupil teleurgesteld raakt of bedrogen uitkomt. De ouders moeten ervan bewust zijn dat weg naar het buitenland en vooral Europa een moeilijke is. Dat Suriname daar op dit moment geen enkele profvoetballer heeft, zegt al genoeg.

In afgelopen periodes hebben tal van Surinaamse spelers stages gelopen bij buitenlandse clubs. Vaak vertellen zij bij terugkeer dat alles goed is verlopen, maar een contract blijft steeds uit. Dat geeft weer aan dat de lokale voetballers een achterstand hebben. Om Surinaamse voetballers in de top te krijgen, zal er heel veel moeten gebeuren.

Om tot succes te komen, is een complete mindshift nodig. Technisch doen de Surinaamse voetballers misschien niet onder voor de buitenlanders, maar de mentaliteit ontbreekt. Ook de attitude moet veranderd worden. Een simpel voorbeeld is dat Surinaamse voetballers niet willen verdedigen en alleen willen voetballen als zij de bal hebben.

Het is taak van de Surinaamse overheid om aan regelgeving te werken om de kinderen alsook de voetbalscholen te beschermen. Het is weleens voorgekomen dat spelers stage in het buitenland liepen zonder begeleiding van hun ouders. Het is voorgekomen dat drie jeugdspelers bijna drie maanden op zichzelf waren op Jamaica.

Zowel de spelers als ouders wist niet waar zij aan toe waren en ouders moesten uiteindelijk zelf betalen voor de terugkeer van hun jongens. Dit moet in de toekomst worden voorkomen. Het is niet verantwoord dat een kind op zichzelf in het buitenland is. Ook moet het duidelijk worden wat er voor de kinderen in zit en hoe zij worden opgevangen als het hen niet lukt om profvoetballer te worden. Als zij falen, bestaat namelijk de kans dat het kind inklapt of depressief raakt.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina