Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: High on hemp

COLUMN: High on hemp

11/06/2019 14:00 - Rozengeur

COLUMN: High on hemp

Gerold Rozenblad  

Ik las dezer dagen dat de Jamaicaanse minister van Landbouw en Industrie Audley Shaw meehelpt aan de inspanning om Amerikaanse banken zover te krijgen dat zij leningen verstekken voor de zich sterk ontwikkelende cannabis industrie op het eiland. Om te voorkomen dat lokale banken de sector financieren en daarna in de de-risking val trappen van hun collega’s overzee, pakken de Jamaicanen het omgekeerd aan: laat de financiering van buiten komen, dan is dat gevaar er niet.

De move om in de VS bankinvesteringen te zoeken, komt gelijk nadat in de VS de procureurs generaal van vrijwel alle staten op het congres een beroep hebben gedaan om ervoor te zorgen dat banken in de VS ook voor de eigen cannabis industrie de deuren wijd open zetten. Het gaat om medische cannabis welteverstaan. Dat is explosief aan het groeien

Jamaica en St. Vincent zijn van oudsher de cannabis schuren van de regio. En beide landen doen er alles aan om hun faam om te zetten in klinkende munt. In de korte tijd dat het goedje legaal in opmars is hebben ze in Jamaica een heuse autoriteit opgezet die gaat over het verstrekken van licenties en zijn al exportvoorwaarden in elkaar getimmerd. Dat ding wordt gereguleerd, er vinden congressen plaats en naar het zich laat aankijken ligt het nu nog aan de financiering voor boeren en ze kapitaliseren op wat dat land al jaren op de kaart heeft gezet.

St. Vincent loopt wat achter, maar ik las dat ze specialisten hadden laten invliegen om bodemonderzoek te doen voor een reeds gevestigd bedrijf. Wie de race om de regionale medische cannabis industrie gaat winnen, zullen we nog zien, maar beide landen voeren al geruime tijd lange termijnplannen uit om legale munt te halen uit cannabis.

Waarom ik dit neerpen? Simpel omdat die inspanningen duiden op visie en vastberadenheid en ik mij afvroeg waar wij nu zouden moeten zijn met de uitvoering van ons eigen hennep beleid. Niet eens met de plannen van Caribbean Management & Project Office (kent u die nog?) waarvoor toenmalig Volksgezondheidminister Patrick Pengel toestemming zou hebben gegeven voor experimenten met medicinale cannabis. Maar met de Hemp waar we in 2017 zo in de ban van waren. Dat broertje van die cannabis, die ene waar je niet high van wordt en die gebruikt wordt in tal van industrieën als kleding, schoeisel, tot aan de auto industrie. We waren in de ban.

De assemblee kwam bijeen en de wet verdovende middelen werd aangepast. En passant werden Pengel en zijn toenmalige collega SoerishAlgoe van LVV nog op de vingers getikt omdat het duo zo voortvarend zou zijn geweest om zelfs al enkele beschikkingen te hebben uitgegeven voor de teelt van hemp. Maar ach, wie maalde echt daarom? We zouden. Ja, we zouden…..

En toen ging Pengel weg bij Volksgezondheid en zijn hij en Algoe nu helemaal weg. Begrotingen zijn gekomen en gegaan en niemand die het onderwerp nog ter sprake bracht. Niet eens toen de aangepaste wet die de teelt van hemp mogelijk maakt, in september vorig jaar werd gepubliceerd. Kennelijk is beleid, hoe mooi de plannen ook zijn, geen kwestie van kabinetsovertuiging, maar van de overtuiging van personen.

De discussie kwam en doofde uit zoals een goede joint als je er niet meer aan trekt. Maar voor het moment was het een lekkere trip. We droomden van de miljoenen die we met de nieuwe industrie konden verdienen. De buren werken nuchter door, maar wij….we waren even high on hemp.

roziegeur@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina