Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Smalle basis

COMMENTAAR: Smalle basis

11/06/2019 12:00

COMMENTAAR: Smalle basis

 

DE EERWAARDE APOSTEL Steven Reyme heeft, bij gebrek aan een andere locatie, in Godshuis Logos zijn politieke partij Alternatief 2020 aangekondigd. Hij zegt dat hij vijf jaar heeft gebeden hiervoor en dat het een roeping is van God. Reyme benadrukt dat er behoefte bestaat aan deugdelijke leiders en als hij opstaat zullen er meerdere opstaan.

Op het moment dat iemand zegt dat hij handelt op basis van een roeping van God, is daar geen discussie over mogelijk. Geloofsovertuigingen moeten worden gerespecteerd. Echter, kerkelijk leiderschap mag dan op basis zijn van een roeping, maar wie in de politiek en zeker bij kiezers wil scoren moet leiderschapskwaliteiten laten zien. Reyme zou alvast binnen de kerk kunnen laten zien dat hij een verschil uitmaakt.

Hij zou nu al afstand moeten nemen van 'rotte appels' binnen de Vereniging van Volle Evangelie- en Pinkstergemeenten in Suriname (VVPS). Zoals Steve Meye, tegen wie een onderzoek loopt voor seksueel molest in Nederland. Meye is zelfs geestelijk adviseur van Desi Bouterse, president en voorzitter van de NDP, tegen wie een justitieel proces loopt in Suriname.

Naar de buitenwereld toe waarop Reyme ook een beroep zal doen voor het vergaren van stemmen heeft hij geen stelling ingenomen tegen deze kwesties. Als hij wegens compromissen of de wil van het bestuur heeft gezwegen, hoe zal hij met soortgelijke 'lastige kwesties' als politicus omgaan? Trouwens, bij het besturen van een land zijn er veel ingewikkeldere 'onderstromingen' waar tegenaan geschopt moet worden.

De VVPS heeft in de afgelopen periode ook stelling genomen tegen de LGBTQ-gemeenschap en gelovigen van de wintireligie. Terwijl de Grondwet duidelijk is over godsdienstvrijheid en gelijke rechten voor iedere burger. Maar de Bijbel, die de richtlijn is van de VVPS, stelt dat zulke zaken een doorn zijn in Gods oog. Allemaal spanningsvelden die heel vaak leiden tot compromissen waar Bijbelse waarden en normen niet als enige richtsnoer gelden.

Waar de pastor gelijk in heeft, is dat er behoefte is aan deugdelijke en rechtvaardige leiders, die zich aan de Grondwet houden en een beter Suriname voor ogen hebben. Dat hij daaraan een bijdrage wil leveren is absoluut positief. Dat hij dat zal kunnen moet Reyme nog laten zien. En een voordeel van de twijfel op basis van een roeping alleen, is daar mogelijk een te smalle basis voor.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina