Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Dubbele ontsnapping Santo Boma een raadsel

Dubbele ontsnapping Santo Boma een raadsel

11/06/2019 00:04 - Cheflin Paulus

De Centrale Penitentiaire Inrichting Santo Boma.

De Centrale Penitentiaire Inrichting Santo Boma. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het lijkt erop dat Shailesh Orie (39 jaar) en Ramesh Persaud Mohes (40), die zaterdagochtend zijn gevlucht uit Santo Boma, hun bewakers te slim af zijn geweest. De mannen hebben zich onopgemerkt verplaatst en vermoedelijk gebruikgemaakt van een balk om over de gevangenismuur te komen.

"De zaak moet goed worden onderzocht. Het onderzoek moet nog uitwijzen wat er precies is gebeurd", vertelt Wendel Pinas, hoofd voorlichting van het Korps Penitentiaire Ambtenaren te Santo Boma, aan de Ware Tijd. "Het is nog niet bekend hoe het zover is gekomen dat de twee gedetineerden gevlucht zijn. Wij weten niet hoe de mannen uit hun cel zijn gekomen en hoe de hele ontsnapping heeft plaatsgevonden."

Pinas vertelt dat de verlichting van Santo Boma te wensen overlaat. Ook is er een onderbezetting van bewakers. "Hierdoor moet één collega soms het werk van zeven man doen." Hij sluit niet uit dat hierdoor de arrestanten zijn ontsnapt aan de aandacht. Hun ontvluchting werd zaterdagochtend vroeg ontdekt.

Orie is zondagmiddag aangehouden door de politie van Munder op een woonadres in Charlesburg. Dat wordt tegenover de redactie bevestigd door hoofdinspecteur Humprey Naarden. Orie zit vast voor beroving middels geweldpleging en moet nog enkele jaren uitzitten. Hij had in 2018 al eerder een ontsnappingspoging ondernomen.

Het gedrag van Orie en Ramesh was volgens Pinas niet slecht te noemen. "Ze vertoonden redelijk gedrag in de inrichting. Bij mij is het niet bekend als zij gedragsproblemen hadden." Mohes wordt nog opgespoord. Hij werd in 2017 veroordeeld tot twintig jaar cel wegens een gruwelijke moord op zijn vriendin Naomi Dhanradj.

Volgens Naarden is Mohes iemand waarmee geen risico's moet worden genomen. "Wie hem signaleert moet dat doorgeven, zodat wij hem kunnen oppakken", waarschuwt Naarden. Een speciale politie-eenheid is bezig met een intensieve klopjacht op de moordenaar.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina