Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Er zijn daar tal van huizen verwoest’

‘Er zijn daar tal van huizen verwoest’

11/06/2019 06:08 - Gilliamo Orban

Humphrey Jeroe (m), voorzitter van Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld, in de krutu oso van Brownsweg.

Humphrey Jeroe (m), voorzitter van Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld, in de krutu oso van Brownsweg. Foto: Gilliamo Orban  

PARAMARIBO - De vierde editie van de Dag van Nationale Rouw en Verzoening zal op 27 juni te Brownsweg worden gehouden. "Ook burgers van Brownsweg hebben het leven gelaten tijdens de Binnenlandse Oorlog", motiveerde Humphrey Jeroe, voorzitter van Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld, mandag tijdens een persconferentie in de krutuoso van Brownsweg.

"Er zijn mensen meegenomen en de families hebben ze niet meer terug gezien. Ook heeft onder meer Wakibasu (één van de dorpen van Brownsweg, ... red.) het zwaar te verduren gehad omdat daar toen tal van huizen zijn verwoest", zei Jeroe. Het comité zal zich de komende periode inzetten voor de resocialisatie en rehabilitatie van burgers die zich hebben gevestigd in Paramaribo, Para en Wanica, als gevolg van de Binnenlandse Oorlog.

Veel van de gezinnen wonen onder erbarmelijke omstandigheden in buurten als Goede Verwachting, Sophia's Lust en Texas. "De kinderen en kindskinderen van mensen die toen waren gevlucht, wonen nog in deze buurten en wij moeten ze helpen. We zijn in contact met een organisatie die zich ook sterk wil maken voor de mensen", aldus Jeroe.

Hij wijst erop dat er mensen zijn die nog steeds lijden onder de gevolgen van de Binnenlandse Oorlog. Hoe het comité hen zal helpen, wilde Jeroe niet prijsgeven. Dat zal op 27 juni worden bekendgemaakt. Hij stelt dat het grondoccupatieprobleem in Paramaribo een gevolg is van deze oorlog. "De mensen waren genoodzaakt te vertrekken uit hun woonomgeving, maar vonden elders vaak geen woonplek."

Het comité is 1 februari 2016 opgericht om alle slachtoffers en nabestaanden van politiek geweld een gezicht en stem geven. "We willen dat het leed erkend wordt en de verhalen worden verzameld en gepubliceerd." Ook wil het comité met betrekking tot beleid aanspreekpunt zijn voor overheden, nationale en internationale organisaties. Er wordt ook gepleit voor onder meer financiële compensatie.

Daarnaast moet er een waarheids- en verzoeningscommissie worden ingesteld, die gebeurtenissen tijdens de Binnenlandse Oorlog zal onderzoeken. Ook dient een onderzoekscommissie in het leven te worden geroepen, die zich zal buigen over vermiste personen. "Familieleden huilen nog steeds en vragen zich af waar hun geliefden begraven liggen", zegt de comitévoorzitter.

Om het bovenstaande te bewerkstelligen, heeft het comité de conceptwet 'Erkenning Slachtoffers Politiek Geweld' in juni 2017 aangeboden aan De Nationale Assemblee. "Wij staan erop dat DNA de wet goedkeurt, omdat alles valt en staat met de wet. Als die niet wordt aangenomen, is ons werk voor niets geweest. We kunnen dan onder meer geen compensatie en traumabegeleiding vragen voor de mensen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen