Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Gebruik pesticiden regionaal grote uitdaging

Gebruik pesticiden regionaal nog steeds grote uitdaging

11/06/2019 08:51 - Amanda Palis

De start van de vergadering van de Coördinatiegroep van Caribische Besturen voor Pesticidecontrole.

De start van de vergadering van de Coördinatiegroep van Caribische Besturen voor Pesticidecontrole. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Het controleren van gebruik van pesticiden in de agrarische sector en het maken van beleid op dit stuk. Dat is één van de voornaamste doelen van de coördinatiegroep van Caribische Besturen voor Pesticidecontrole (CGPC). De 23ste CGPC-vergadering ging maandag van start in Hotel Krasnapolsky. Minister Rabin Parmessar van Landbouw Veeteelt en Visserij hoopt met het uitwisselen van kennis tussen de lidlanden dat antwoord kan worden gegeven op het vraagstuk.

Het gebruik van pesticiden in de agrarische sector is nog steeds één van de grootste regionale uitdagingen. "Het gaat hier vooral om een gedragsverandering die niet alleen moet komen van landbouwers, maar ook van consumenten", zegt Parmessar. "Er zijn tal van regels en voorwaarden voor de groenten die wij exporteren, maar hoe staat het met onze lokale consumenten?" werpt hij op.

Carmen van Dijk, waarnemend directeur van de afdeling Bestrijdingsmiddelen van LVV, zal tal van agendapunten bespreken met vertegenwoordigers van de tien lidlanden en pesticide-importeurs. Tijdens deze jaarlijkse vergadering wordt niet alleen kennis uitgewisseld over elkaars beleid ten aanzien pesticidegebruik. "Maar we zullen ook werken aan wetten die regionaal parallel met elkaar lopen", zegt Van Dijk.

Bij deze vergadering is het milieuaspect minstens zo belangrijk als voedselveiligheid. Suriname zal als fungerend voorzitter van de CGPC vooral zijn kennis delen over het recycleproject, dat samen wordt uitgevoerd met Stichting Recycling Suriname (Suresur). Het project, dat dit jaar aanving, spoort landbouwers aan om lege pesticideflessen verantwoord en milieuvriendelijk te recyclen.

Naast het uitwisselen van beleidskennis hoopt minister Parmessar dat uit de CGPC-vergadering meer mogelijkheden zullen voortvloeien. Bijvoorbeeld hoe Suriname meer regionale afzetmogelijkheden kan creëren voor zijn landbouwproducten. In elk geval dat het land een stap dichterbij komt om als voedselschuur te kunnen dienen.

"Onze producenten hebben het niet gemakkelijk om hun producten in het Caribisch Gebied af te zetten. Dat is één van de stappen die wij willen aanpakken. Maar voordat wij dat kunnen doen, moeten we zelf anders landbouw beoefenen", aldus Parmessar.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina