Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Maranatha benadrukt noodzaak cultuurfonds

Mannenkoor Maranatha hamert op noodzaak cultuurfonds

11/06/2019 23:09 - Audry Wajwakana

Een optreden van Mannenkoor Maranatha enkele jaren geleden in de Grote Stadskerk.

Een optreden van Mannenkoor Maranatha enkele jaren geleden in de Grote Stadskerk. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Het staat als een paal boven water. Mannenkoor Maranatha neemt van 6 tot 10 augustus deel aan het Internationaal Korenfestival in Gothenburg, Zweden. Om deel te nemen aan internationale evenementen, heeft de organisatie diverse fundraisingsactiviteiten georganiseerd om de kosten te kunnen dekken.

"Helaas zijn die middelen niet voldoende, waardoor de leden in hun eigen zak moeten gaan om de kosten van ruim tweeduizend euro per persoon te kunnen dekken. Hier hebben ze ruim twee jaar voor moeten sparen", zegt Hendricus Naarendorp, voorzitter van het koor. Deze issue maakt voor Naarendorp de noodzaak van een cultuurfonds weer eens pijnlijk duidelijk. De organisatie voert momenteel diverse gesprekken met stakeholders voor het opzetten van een dergelijke pot, waarbij topartiesten en sporters die bijzondere prestaties in het buitenland leveren in aanmerking komen voor financiële ondersteuning.

"Deze artiesten of sporters hoeven dan niet individueel naar sponsoring te zoeken om Suriname in het buitenland te gaan vertegenwoordigen", zegt Naarendorp. De organisatie loopt al langer dan twee jaar met het idee rond, nadat de mannen met hun optredens zilveren medailles wonnen in Barcelona en een gouden plak in Nederland. Het fonds zou volgens Naarendorp in de jaarbegroting van de overheid opgenomen moeten worden, waarbij het deel dat de overheid wil bijdragen daaruit wordt gehaald.

Het bedrijfsleven kan een bepaald percentage van zijn winsten doneren, terwijl de gemeenschap ook een bijdrage kan leveren door middel van crowdfundingsactiviteiten. Het fonds zal volgens Naarendorp beheerd moeten worden door de verschillende organisaties. "Een deel door de overheid, een deel door het bedrijfsleven en het ander deel door de samenleving zelf." De organisatie hoopt het initiatief dit jaar nog van de grond te krijgen, waarbij ze er een bekende voorbeeldfiguur aan willen koppelen. "Het is een beetje omslachtig, maar we hebben liever iemand die geloofwaardig is", benadrukt Naarendorp.

Ter voorbereiding van het festival in Gothenburg houdt de groep eind juni een studieweekend in het district Coronie. Het koor bestaat momenteel uit 48 mannen, maar er zullen ruim veertig mensen afreizen voor het festival in Zweden. Internationaal is het een vereiste om dertig plus een aan een korenfestival deel te nemen. Daarnaast zijn er een aantal regels waaraan een koor zich aan moet voldoen. Een van de regels is dat de samenstelling van het koor gevarieerd moet zijn.

Daarnaast moet er voor de deelname een cd met vijf composities, waar het koor op beoordeeld wordt, naar de organisatie gestuurd worden. "Gelukkig zijn we tot nog toe altijd goed beoordeeld", zegt Naarendorp. Na deelname aan het festival keert het koor terug in Nederland waar het ook zal deelnemen aan een serie concerten in Zwolle, Rotterdam en Amsterdam. Een concert in België zit nog in de pijplijn.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen