Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Spoedige bevoorrading pentavalent-vaccin

Spoedige bevoorrading pentavalent-vaccin

11/06/2019 15:37 - Naomi Hoever

Spoedige bevoorrading pentavalent-vaccin

Foto: indiamart.com  

PARAMARIBO - Zuigelingen in de leeftijd van twee, vier en zes maanden kunnen de pentavalent-vaccinatie niet toegediend krijgen, omdat die niet voorradig is. Dit vaccin wordt samen met een poliodruppel toegediend. Aangezien het om een ‘combinatievaccin’ gaat krijgen de zuigelingen ook geen poliodruppel, waarover de consultatiebureaus wel beschikken.

De poliodruppel moet kinderverlamming voorkomen en pentavalent beschermt zuigelingen tegen difterie, tetanus, kinkhoest, hepatitis B en haemophilusinfluenzae type b (een bacterie die hersenvliesontsteking bij zuigelingen en peuters veroorzaakt). Ouders die hun baby's voor consultatie brengen bij de poli's van de Regionale Gezondheids Dienst (RGD), maken zich ernstige zorgen.

Minister Antoine Elias van Volksgezondheid bevestigt het tekort aan pentavalent. "Het klopt. Het vaccin is er over twee weken." Op de vraag wat er gebeurt met zuigelingen die niet gevaccineerd kunnen worden, zegt de bewindsman: "Volgens de medisch directeur is dat niet echt een gevaar. Het moet wel niet langer dan dertig dagen duren. We werken urgent aan een oplossing."

Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), dat de markt moet voorzien van vaccins, is door zijn voorraad heen. Zo vertellen ingewijden aan de krant. Naar verluidt doet dit probleem zich al twee maanden voor. Astracia Warner van de BOG om een reactie gevraagd reageert als volgt: "Voor uw vraag moet ik u verwijzen naar Cleopatra Jesserun, directeur Volksgezondheid. Zij is ook de woordvoerder voor BOG. Ik neem waar in de functie van onderdirecteur 'Public Health Evaluation' en ben niet de directeur."

Harriëtte Neslo, hoofdvoorlichter RGD, had nog geen pasklaar antwoord op vragen van de krant. Op de website van de RGD staat dat moeder- en kindzorg het belangrijkste is binnen het zorgpakket. Voorts dat de zorg op het consultatiebureau vooral gericht is op primaire en secundaire preventie. Dit door vaccinatie en gezondheidsvoorlichting en -advisering, vroegtijdig opsporen en onderkennen van aandoeningen door preventieve gezondheidsonderzoeken anderzijds.-

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen