Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Expo ‘sleept’ Suriname naar Nederlandse kerk

Tentoonstelling ‘sleept’ Suriname naar De Nieuwe Kerk Amsterdam

11/06/2019 21:12 - Audry Wajwakana

Marlies Kleiterp (links) en Cathelijne Broers gaan nog even na of ze alle afspraken voor het voorbereiden van de grote Suriname-tentoonstelling
in De Nieuwe Kerk Amsterdam, Nederland, hebben afgewerkt.

Marlies Kleiterp (links) en Cathelijne Broers gaan nog even na of ze alle afspraken voor het voorbereiden van de grote Suriname-tentoonstelling in De Nieuwe Kerk Amsterdam, Nederland, hebben afgewerkt. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Suriname is de komende periode in de schijnwerpers van De Nieuwe Kerk Amsterdam in Nederland. Van 5 oktober 2019 tot 2 februari 2020 wordt een grote tentoonstelling getiteld: ‘Het grote verhaal van Suriname’ in de historische oude kerk gehouden. Bij deze tentoonstelling zijn diverse organisaties en personen in zowel Nederland als Suriname betrokken. Tijdens het evenement zullen onbekende facetten van Suriname aan een breed publiek worden vertoond.

De afgelopen dagen zijn Cathelijne Broers en Marlies Kleiterp, respectievelijk directeur en hoofd tentoonstellingen van De Nieuwe Kerk naar Suriname overgekomen om te onderhandelen over de collecties die bij deze tentoonstelling gebruikt zullen worden. "Ongeveer 250 objecten uit Nederland en Suriname zullen voor de tentoonstelling gebruikt worden", zegt Kleiterp. Wensenlijstje De Nieuwe Kerk Amsterdam is al meer dan 35 jaar bekend om haar tentoonstellingen van kunst, fotografie en inspirerende personen en culturen.

De kerk was ooit een protestantse kerk. Na 1980 waren er te weinig protestanten in Amsterdam om de kerk te vullen en toen is bedacht om een stichting op te richten en de kerk een andere bestemming te geven door er een culturele programmering aan toe te voegen. Suriname viert volgend jaar 45 jaar staatkundige onafhankelijkheid en aan de vooravond van dit jubileum wordt de tentoonstelling gehouden. "Maar eigenlijk hadden we Suriname al heel lang op een soort wensenlijstje staan. De reden hiervoor is dat Suriname en Nederland een gemeenschappelijk verleden hebben", zegt Broers.

Volgens De Nieuwe Kerk-vertegenwoordigers is de kennis over Suriname in Nederland helemaal weggezakt. "In de Nederlandse schoolboeken komt Suriname helemaal niet meer voor. Wij voelen ons een beetje geroepen in de traditie die we hebben om een bijdrage te leveren aan wat meer begrip en besef van onze gemeenschappelijke geschiedenis", zegt Kleiterp. Bezoekers maken met deze tentoonstelling in een keer een reis door de geschiedenis.

Broers: "Vanaf het begin tot het einde en hiermee de rijkdom van Suriname in cultuur, natuur, erfgoed en oral history in een grote tentoonstelling samengevat en daarmee kan de jonge generatie Nederlanders, maar ook de Surinaamse gemeenschap in Nederland hopelijk meer weten van hun eigen cultuur."

Aan de hand van historische objecten, kunst, filmfragmenten, fotografie, audio en een randprogrammering van muziek, lezingen, theatervoorstelling en nog veel meer, wordt het publiek meegenomen naar het tropisch land. De directeur van De Nieuwe Kerk Amsterdam bekijkt samen met het Surinaams Museum en het Fort Nieuw Amsterdam mogelijkheden om onderdelen van de tentoonstelling eventueel ook naar Suriname te halen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen