Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Tjon En Fa mept hard terug

Tjon En Fa mept hard terug

11/06/2019 19:44 - Terence Oosterwolde

Tjon En Fa mept hard terug

Jaïr Tjon En Fa won dinsdag de UCI Elite Men Sprint. Foto: Valley Preferred Cycling Center  

PARAMARIBO - Na een mindere UCI Festival of Speed in het weekend, heeft Jaïr Tjon En Fa dinsdag zijn gram gehaald. De 26-jarige Surinaamse baanwielrenner schreef in Trexlertown, Pennsylvania (Verenigde Staten) de UCI Elite Men Sprint 200 meter op zijn naam.

Tjon En Fa sloeg op weg naar de titel enkele grote namen aan de haak. In de kwartfinale schakelde hij bijvoorbeeld de Amerikaan James Mellen van Edge Cycling uit. Mellen had vrijdag opzien gebaard; tijdens het UCI Festival of Speed werd hij namelijk de eerste wielrenner ooit die in Trexlertown de 200 meter onder de tien seconden reed.

In de finale viel de Brit Ryan Owens ten prooi aan de zoete wraak van de Surinamer. Owens had in de kwalificatie na een gemiddelde snelheid van 70,422 kilometer per uur de snelste tijd (10,224 seconden) gereden. Mellen volgde direct daarna in 10,260. Tjon En Fa registreerde de tiende tijd (10,582) en behoorde tot de zestien man die zich voor de achtste finales plaatsten.

In heat zeven van de achtste finales versloeg de Surinamer de Canadees Nick Wammes in 10,825 seconden. Ook Owens, Mellen, Eoin Mullen van Ierland, Zac Williams en Ethan Mitchell van Nieuw-Zeeland en de Colombianen Santiago Ramirez en Kevin Santiago Quintero wonnen hun serie en kwalificeerden zich voor de kwartfinales.

Bij de laatste acht schudde Tjon En Fa in heat 2 Mellen van zich af, won Owens van Quintero, was Ramirez sneller dan Mullen en schakelde Mitchell Williams uit in het onderonsje. Tjon En Fa had in de halve finales drie races nodig om Ramirez te verslaan: hij won de eerste, verloor de tweede, maar pakte de derde en had daarmee de finaleplek beet. Ook Owens moest drie keer aan de bak tegen Mitchell.

Tjon En Fa participeerde vrijdag en zaterdag in het UCI Festival of Speed, een race die hij onder meer in 2016, 2017 en 2018 won. Echter, dit jaar zat het niet mee. Op de 200 meter sprint strandde hij vrijdag in de kwartfinales en werd zevende overall in het deelnemersveld van 48 man. Hij deed zaterdag mee aan de keirin en werd in de repechage na de eerste ronde uitgeschakeld.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina