Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Lobi promoot spermaonderzoek mannen

Spermaonderzoek moet taboe rond vruchtbaarheid mannen doorbreken

12/06/2019 15:39 - Cheflin Paulus

Spermaonderzoek moet taboe rond vruchtbaarheid mannen doorbreken

 

PARAMARIBO - Stichting Lobi schenkt op een aparte manier aandacht aan mannen in verband met vaderdag. De organisatie wil de taboesfeer rond vruchtbaarheid bij mannen wegwerken door het promoten van sperma-onderzoeken. Dit zegt Omar Overman, communicatiemedewerker bij Stichting Lobi. Mannen kunnen hun sperma tegen een lager tarief testen op vruchtbaarheid.

De sperma-analyse is bedoeld voor mannen die hun vruchtbaarheid willen testen of als controle na sterilisatie. Het doel van het onderzoek is het beoordelen van de kwaliteit van het sperma. Hierbij wordt er gelet op het aantal zaadcellen, hun vorm en hun beweeglijkheid. Het labresultaat van zo een onderzoek is na een aantal dagen bekend.

Overman vertelt dat er veel meer vrouwen bij de organisatie aankloppen om hun partner te laten testen. Dit gebeurt in overleg, maar de vrouwen lijken meer durf te hebben om naar Stichting Lobi toe te stappen, dan de mannen. Deze conclusie wordt getrokken op basis van het aantal aanmeldingen. Er komen minder mannen voor het onderzoek langs.

De communicatiemedewerker zegt dat dit kan liggen aan het feit dat vrouwen vaker naar de dokter gaan voor medische controles. "Hierdoor voelen zij zich iets vrijer. Mannen gaan pas naar de arts, wanneer ze een probleem hebben geconstateerd", is Overmans ervaring.

Het spermaonderzoek is al een tijdje mogelijk in Suriname. Overman zegt dat hij niet weet of er andere instanties zijn waar dit onderzoek wel mogelijk is. "Het is onze specialiteit als het gaat om seksuele reproductiviteit. Mensen willen tegenwoordig weten of ze vruchtbaar zijn en kinderen kunnen krijgen."

Hij ziet de mogelijkheid om de vruchtbaarheid te onderzoeken als een vooruitgang op wetenschappelijk gebied, die veel problemen binnen relaties kan voorkomen. "Zo kunnen we weten waar de fout ligt, zodat er gewerkt kan worden aan het proces om de kinderwens toch in vervulling te laten gaan bij een koppel."

Vroeger moesten mensen eerst naar de huisarts. "Maar men wil die stap niet nemen. De mensen moeten namelijk een hele uitleg geven voordat ze worden doorverwezen. Bij ons is het mogelijk de stap te doen zonder verwijzing. Als je verzekeringmaatschappij het dekt, hoef je niet te betalen", benadrukt Overman.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen