Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • VHP-opschrift zwemvesten geen bewuste actie

VHP-opschrift op gedoneerde zwemvesten geen bewuste actie

12/06/2019 00:08 - Merredith Bruce

Chandrikapersad Santokhi zegt dat het doneren van zwemvesten geen politieke actie is.

Chandrikapersad Santokhi zegt dat het doneren van zwemvesten geen politieke actie is. Foto: VHP  

PARAMARIBO - "Wat dat betreft, is het een teken dat de VHP achter dit project staat. Als het geplaatst is, is het extra. De kinderen zijn er in ieder geval blij mee." Dit zegt VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi desgevraagd tegen de Ware Tijd over het opschrift 'VHP' dat prijkt op zwemvesten die onlangs door de partij zijn geschonken aan enkele dorpen aan de Coppenamerivier.

Het initiatief voor de schenking kwam na het dramatische bootongeluk eind vorig jaar in het gebied, waarbij twaalf personen om het leven kwamen. Van de meer dan dertig opvarenden hadden slechts twee een zwemvest aan.

De VHP besloot daarom een project uit te zetten waarbij alle dorpen in het gebied zouden worden voorzien van zwemvesten. Om te voorkomen dat dit gelinkt wordt aan partijpolitiek, is besloten om twee stichtingen te belasten met de uitvoering. Vian hen werden de donaties binnengehaald.

Echter, op de zwemvesten prijken prompt de letters 'VHP'. Santokhi ontkent dat dit een bewuste actie is geweest van de partij. "Zo heb ik ze gehad", zegt hij met verwijzing naar de sponsoren. De kosten per zwemvest liggen tussen de zes en acht US dollar. Verschillende bedrijven hebben dit helpen financieren, zegt de partijleider.

In eerste instantie worden Corneliskondre, Donderskamp en Kalebaskreek bedacht. De eerste partij is zondag in het Christophorus Internaat overhandigd aan enkele leerlingen en leerkrachten uit die dorpen.

De bedoeling is dat alle dorpen in het binnenland waar scholieren gebruik maken van boottransport, van zwemvesten worden voorzien. Dat zal gefaseerd gebeuren. Tot nu toe zijn er al ongeveer tweeduizend vesten uitgedeeld. In totaal moeten dat ruim tienduizend worden.

Santokhi: "Uit de administratie van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur is gebleken dat ongeveer tienduizend leerlingen gebruikmaken van boottransport om naar school te gaan." De partijleider benadrukt dat het project uit humanitaire overwegingen wordt uitgevoerd. Naast zwemvesten zijn er reddingsboeien geschonken aan boothouders.

Het is overigens geen nieuw fenomeen dat politieke organisaties hun partijlogo plaatsen bij spullen die zij doneren, schenken of tegen een gereduceerde tarief verkopen en waarbij benadrukt wordt dat het geen partijpolitieke actie is. Onlangs ging er een foto viraal op Facebook  van rollen toiletpapier met op de verpakking het logo van de NDP. Het toiletpapier zit in de levensmiddelenpakketten die door de partij worden verstrekt.

Dit was eveneens het geval vorig jaar toen Pertjajah Luhur haar 'sociale winkel' begon bij het partijcentrum te Beekhuizen. Niet alleen het logo van de partij prijkte op de goederen, maar ook een geschetste afbeelding van partijvoorzitter Paul Somohardjo.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina