Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Twee meetmaten

COMMENTAAR: Twee meetmaten

13/06/2019 12:00

COMMENTAAR: Twee meetmaten

 

HET MANNENKOOR MARANATHA reist begin augustus naar Europa om deel te nemen aan het internationaal korenfestival in Zweden. Aansluitend zal een aantal concerten worden gegeven in Nederland en wellicht België. Zoals altijd in het lange bestaan van het koor, wordt de reis voor een aanzienlijk deel bekostigd met de opbrengsten van fundraisingsactiviteiten. Echter, mede door de economische crisis hebben die niet voldoende opgeleverd waardoor de ruim veertig koorleden flink in hun eigen buidel moeten tasten.

Voorzitter Hendricus Naarendorp meent dat het tijd wordt dat door de overheid een cultuurfonds in het leven wordt geroepen. Daar wordt al jaren om gesmeekt maar dat is aan politieke dovemansoren besteed. Er wordt door de regering opzichtig met twee maten gemeten. Als individuen en groepen uit de cultuur- en sportwereld naar het buitenland willen afreizen om Suriname te vertegenwoordigen, dan is er doorgaans geen budget. Zelfs ook niet om maar de kleinste bijdrage te leveren.

Echter, als men er mee kan 'scoren' of denkt politiek gewin uit te kunnen halen, dan blijkt ineens alles te kunnen. De organisatie van Carifesta in 2013 is daarvan een voorbeeld. Daar werden vele tientallen miljoenen (minimaal het dubbele van wat was begroot) voor uitgetrokken, vooral om buitenlandse gasten buitensporig te fêteren. Weinig Surinamers beleefden lol aan het festival. Menigeen die medewerking had verleend om alles goed te laten verlopen, is nooit betaald voor de noeste arbeid.

Eind vorig jaar werden door de overheid kosten noch moeite gespaard om bokser Tyrone Spong naar Suriname te halen voor een ringgevecht. Dat kostte heel veel geld, dat deels werd gehaald uit fondsen die daar helemaal niet bestemd voor zijn. Vicepresident Ashwin Adhin reisde eind april met een omvangrijke delegatie af naar Ghana om daar de twintigste viering van Otumfuo Osei Tutu II, koning van de Asantehene, bij te wonen. Dat tripje kostte de staat naar verluidt een slordige kwart miljoen US dollar.

Het is onbegrijpelijk dat de regering voor dergelijke activiteiten enorm veel geld over de balk smijt. Ondertussen toont zij geen enkele bereidheid een fonds op te zetten, voor ondersteuning van hardwerkende en gemotiveerde culturele uitdragers en sporters die Suriname in het buitenland willen vertegenwoordigen. Terwijl hun inspanningen ons land veel meer goodwill zullen opleveren dan een Carifesta, Tyrone Spong of een bezoek aan een koning in een ver land gedaan hebben.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina