Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Crafters popelen om deel te nemen aan Carifesta

Craftsector neemt voortouw bij deelname Carifesta

13/06/2019 21:18 Error parsing XSLT file: \xslt\artikelAuteur.xslt

Op Trinidad en Tobago worden er feesten georganiseerd met culturele dansgroepen om de eilandbewoners alvast in de sfeer te brengen van Carifesta XIV.

Op Trinidad en Tobago worden er feesten georganiseerd met culturele dansgroepen om de eilandbewoners alvast in de sfeer te brengen van Carifesta XIV. Foto: Facebookpagina Carifesta XIV  

PARAMARIBO - Het directoraat Cultuur is nog niet gereed om officiële informatie te verschaffen over deelname van Suriname aan Carifesta XIV. Dit zegt directeur Elviera Sandie. Samen met minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur moeten nog de puntjes op de ‘i’ worden geplaatst. Het Surinaamse kunst- en cultuurveld is wel opgeroepen om zich op te geven voor deelname. Carifesta XIV vindt van 16 tot en met 25 augustus plaats op Trinidad en Tobago.

Het gastland is al vergevorderd met de voorbereidingen van dit grootse Caribische kunst- en cultuurspektakel. Nawin Rampertap is van de craftmarkt aan de Waterkant. Hij zegt geen kennis te hebben van de oproep door Cultuur. Hij spreekt namens een groep van crafters die graag Suriname zou willen vertegenwoordigen op Carifesta. Maandag - op de Internationale Dag van de Craft - is de groep gestart met een campagne voor deelname aan Carifesta XIV.

"We hebben besloten dat het van belang is dat we moeten deelnemen, al is het met een kleine groep. We hebben districtscommissaris Mike Nerkust benaderd met ons idee. Hij heeft namens ons kunnen spreken met directeur Sandie. Uit dat gesprek is voortgekomen dat de middelen beperkt zijn en dat Cultuur minimaal kan inkomen met de kosten voor accommodatie. Maar voor tickets, vervoer en dergelijke moeten wij zelf opdraaien."

De groep heeft daarom om sponsoring gevraagd bij diverse parastatale en particuliere bedrijven en overheidsinstanties. Zij mikt op een afvaardiging van acht personen. Inmiddels hebben twee bedrijven al positief gereageerd. Rampertap is hoopvol gestemd dat het zal lukken om medio augustus op het vliegtuig te stappen naar Trinidad en Tobago.

"We gaan niet alleen met crafters maar ook met mensen die aan andere kunstvormen doen. We willen Suriname vertegenwoordigen omdat we zien dat onze producten gewild zijn. Vorig jaar is een groep crafters uitgevaardigd naar het Guyanese 'Amerindian Heritage Festival' en die is teruggekomen met hele positieve resultaten. Wij doen qua kwaliteit niet onder voor andere landen."

Op de Facebookpagina van Carifesta is te zien dat Trinidad en Tobago de bewoners nu al warm maakt. Lokale artiesten treden op op openbare plekken, waarbij het publiek wordt verteld over wat de mensen allemaal mogen verwachten. De Trinidadianen halen alles uit de kast om een imposante show te presenteren. Op 24 augustus in de Entertainment Capital, in Queens Park Savannah, zullen onder anderen Grammy Award-winnaar Shaggy, de vermaarde zoukgroep Kassav, Allison Hinds van Barbados en Machel Montano met volledige band  te gast zijn op het 'Island Beats Concert'.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen