Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Hij is zijn roots niet vergeten’

‘Hij is zijn roots niet vergeten’

13/06/2019 05:37 - Guillano Bruce

Georginio Wijnaldum met de Champions League-beker.

Georginio Wijnaldum met de Champions League-beker. Foto: Voetbalzone  

PARAMARIBO - Bijkans twee weken geleden paradeerde Georginio Wijnaldum met de Champions League-beker rond op het voetbalveld in de Wanda Metropolitano in Madrid en nu mag ook het Surinaams publiek de trofee van dichtbij bewonderen. Nadat hij op 1 juni met Liverpool ten koste van Tottenham Hotspur (1-0) clubkampioen werd van Europa brengt Wijnaldum deze week met de beker een bezoek aan Suriname.

Hij wordt zondagmiddag om half vijf in de multifunctionele zaal van het commissariaat Coronie gedecoreerd door president Desi Bouterse. Parlementariër Joan Wielzen, die het district Coronie vertegenwoordigt in De Nationale Assemblee (DNA), kijkt net als vele andere Surinamers enthousiast uit naar het bezoek van de 28-jarige Oranje-voetbalinternational aan zijn district. "Hij verdient zijn brood in Europa, maar het is heel mooi om te zien dat hij zijn roots niet is vergeten", zegt ze.

Wijnaldum is geboren in Nederland als kind van ouders van Afro-Surinaamse afkomst. Dat hij zijn Surinaamse achtergrond niet vergeet bewees hij door na de gewonnen Champions League-finale met de Surinaamse en de Nederlandse vlag rond te lopen. Foto's waar hij met de vlaggen poseert, gingen de wereld rond en werden veelvuldig gedeeld op social media. "Ik kende hem nog niet echt maar toen ik die foto's zag, wilde ik meteen weten wie het was."

Net als Wielzen gelooft districtscommissaris Remy Tarnadie dat het bezoek van Wijnaldum met de Champions League-beker aan Suriname een grote invloed zal hebben op met name de sportende jeugd. "Het is al bekend dat we in Suriname het talent hebben. Wijnaldum laat zien dat je door hard te werken en dat talent te ontwikkelen grote hoogtes kan bereiken en grote dingen kan doen. Wat hij heeft bereikt is een motivatie voor vooral de jongeren om door te zetten in al het positieve waar ze mee bezig zijn."

Wijnaldum is niet de eerste voetballer met een Surinaamse achtergrond die met de grootste prijs in het clubvoetbal een bezoek brengt. In 2007 kwam Clarence Seedorf ook met de beker met de grote oren naar Suriname nadat hij met AC Milan Champions League-kampioen werd.

 

Achtergrond 

Wijnaldum werd op 11 november 1990 in Rotterdam geboren als kind van Afro-Surinaamse ouders. Hij stond in zijn jeugd bij de burgerlijke stand ingeschreven als Georginio Boateng, de achternaam van de voormalige echtgenoot van zijn moeder. Na de echtscheiding kreeg hij de achternaam van zijn moeder Wijnaldum. Hij woonde een groot deel van zijn jeugd bij zijn oma Francina, die op 1 juni ook aanwezig was tijdens de Champions League-finale in Madrid. Wijnaldums jongere broer Giliano en halfbroer Rajiv van la Parra zijn ook profvoetballers. Oud-Real Madrid-speler Royston Drenthe is zijn neef.

Wijnaldum ging van de Sparta-jeugd naar de Feyenoord-jeugd, debuteerde op zijn zestiende als prof bij Feyenoord, ging daarna spelen bij PSV en maakte op zijn 26ste de overstap naar Newcastle United. Toen die club degradeerde uit de Premier League wist Wijnaldum in 2016 Liverpool-coach Jürgen Klopp zover te krijgen om hem te contracteren. Daar is hij sindsdien een dragende kracht geworden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina