Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Marokko ondersteunt aansluiting bij Afrikaanse Unie

Marokko ondersteunt Surinames aansluiting bij Afrikaanse Unie

13/06/2019 16:43 - Ivan Cairo

Buza-minister Yldiz Pollack-Beighle (r) met haar Marokkaanse collega Nasser Bourita. Suriname probeert via dat land voet aan de grond te krijgen in het Afrikaans continent.

Buza-minister Yldiz Pollack-Beighle (r) met haar Marokkaanse collega Nasser Bourita. Suriname probeert via dat land voet aan de grond te krijgen in het Afrikaans continent. Foto: Johan de Randamie  

PARAMARIBO - Suriname vindt voor zijn streven lid te worden van de Afrikaans Unie steun bij Marokko. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle, woensdagmorgen tijdens een ontmoeting met verslaggevers. Ze voerde kort daarvoor bilateraal overleg met haar Marokkaanse collega Nasser Bourita die op werkbezoek was.

Volgens de bewindsvrouw heeft Marokko een belangrijke positie in Afrika en is het een goede partner van Suriname in de Zuid/ Zuid-samenwerking. Met de ondersteuning van Marokko wil Suriname de betrekkingen met het Afrikaanse continent aanhalen. Intussen zijn er afspraken voor het opzetten van ambassades.

In 2017 werden de eerste stappen gezet tot hechtere wederzijdse samenwerking toen de ministers van Buitenlandse Zaken van de twee landen een roadmap ondertekenden met daarin in grote lijnen de punten van samenwerking. Zaken als hoger onderwijs, toerisme, landbouw, studiebeurzen, transport en handel nemen een voorname plaats in.

Pollack-Beighle zegt dat momenteel initiatieven worden ondernomen voor een Afrikaans Vrijhandelsverdrag. Suriname zou hier in het kader van diversificatie van zijn economie voordeel aan kunnen hebben door nauwere banden met het continent te smeden.

Een belangrijk aspect daarbij is transport en connectivity. Vliegverbindingen tussen de twee landen tot stand brengen zou volgens de bewindsvrouw niet moeilijk moeten zijn. Marokko's nationale vliegmaatschappij Royal Air Maroc vliegt al op São Paulo in Brazilië.

Op diplomatiek gebied kreeg Suriname recentelijk ondersteuning van de Marokkaanse regering voor de opleiding van vijftien diplomaten, zei minister Bourita. Ook is assistentie verleend bij het opzetten van het Surinaams diplomateninstituut en voorbereiding van de militaire academie.

Om de handelsbetrekkingen te bevorderen worden ook stappen ondernomen om dubbele belasting voor ondernemers te voorkomen. De Marokkaanse bewindsman voerde verder aan dat zijn land de betrekkingen met de Caricom en het Caribisch Gebied wil verstevigen. Suriname wordt gezien als de toegang om dat te kunnen realiseren.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen