Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Melkveeboeren vrezen doodbloeden van sector

Melkveeboeren vrezen doodbloeden van sector

13/06/2019 00:23 - Aidy Pinas-Agodeba

Melkveeboeren vrezen doodbloeden van sector

Een medewerker van de Melkcentrale schenkt de rauwe melk over. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Omdat vaak jarenlange problemen van melkveeboeren niet worden opgelost, dreigt de sector dood te bloeden. Dat zegt Mukesh Ramlagan, voorzitter van de veehoudersbond, tegen de Ware Tijd. Zijn organisatie wil deze zaken die bekend waren bij voorgaande ministers van Landbouw, Veeteelt en Visserij opnieuw bespreken, nu met de onlangs aangetreden bewindsman, Rabin Parmessar.

Eén van de problemen is een slepend geschil over de melkprijs tussen melkveehouders en hun afnemer van verse melk, de Melkcentrale Paramaribo (MCP). Ramlagan stelt dat de boeren niet betaald worden volgens afspraak.

Eerder dit jaar heeft vicepresident Ashwin Adhin gezegd dat de MCP de melk voor SRD 3,75 per kilo moet afnemen, maar volgens Ramlagan ontvangen de boeren SRD 1,75, omdat de afnemer vindt dat het vetgehalte van de melk niet is wat is overeengekomen. "Wie moeten we eigenlijk geloven? De vicepresident of de MCP? Dit is het grootste probleem waarmee we nu zitten."

Deze kwestie is één van vele die demotiverend werkt op de boeren die uit noodzaak ander werk zoeken. Er is al sprake van vergrijzing en als de belangstelling verder afneemt, vreest de voorzitter dat de sector zal doodbloeden. De krant heeft tevergeefs geprobeerd om een reactie te krijgen van de Melkcentrale.

De melkveehouders vinden ook dat hun sector meer aandacht verdient. Zij verwijzen naar de rijstsector waar veel meer aandacht aan wordt geschonken, terwijl alle sectoren op hun eigen manier belangrijk zijn. "Melk is een belangrijke bron voor kalk. Je hebt het dus nodig."

Onder toenmalig minister Soeresh Algoe is op verschillende momenten getracht om de problemen op te lossen, maar hij heeft slechts één keer met de belanghebbenden vergaderd. De afgesproken vervolgontmoeting is er nooit gekomen.

Met zijn opvolger Lekhram Soerdjan is er eigenlijk niet gecommuniceerd. Ramlagan verwacht dat de huidige bewindsman zaken daadwerkelijk zal aanpakken, omdat hij getoond zou hebben een voortvarende aanpak te hebben.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen