Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Berisping door fractieleider 'niet gebruikelijk'

Berisping fractielid door fractieleider ‘niet gebruikelijk’

14/06/2019 08:09 - Merredith Bruce

Abop-fractieleider Ronnie Brunswijk (midden) wil niet veel zeggen over zijn berisping aan het adres van zijn partijgenoot Edward Belfort (links).

Abop-fractieleider Ronnie Brunswijk (midden) wil niet veel zeggen over zijn berisping aan het adres van zijn partijgenoot Edward Belfort (links). Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Hoewel een fractieleider in het parlement onder meer als taak heeft om zijn fractiegenoten te corrigeren of terug te fluiten, gebeurt dit in de Surinaamse praktijk zelden of nooit. Zo stelt politicoloog Hans Breeveld. Hij noemt het derhalve "heel frappant" dat Abop-fractieleider Ronnie Brunswijk tijdens de laatste begrotingsbehandeling in het parlement zijn fractiegenoot Edward Belfort berispte, nadat die voor de zoveelste keer kritische zaken over het Nationaal Leger aanhaalde in aanwezigheid van Defensieminister Ronni Benschop.

Wat de politicoloog vooral opmerkelijk vond, is de wijze waarop Brunswijk dat deed. Hij riep op om liever geen militaire zaken in het parlement te bespreken en stelde vervolgens dat de minister "goed werk" doet. "Waar militairen nodig zijn voor ondersteuning, word je geholpen. U doet een goede job." Brunswijk noemde daarnaast het inzetten van bussen van het Nationaal Leger bij bepaalde gelegenheden, zoals huwelijken. "Zelf laatst bij Mapane zijn er bussen ingezet toen we de plek zijn gaan schoonmaken." Voorts liet hij weten dat er militairen in zijn goudkamp worden ingezet.

Voor Breeveld is het moeilijk te zeggen of de wijze waarop Brunswijk zich heeft gepresenteerd tegenover zijn fractiegenoot, als een politiek signaal bestempeld zou kunnen worden. "Deze minister heeft een goede verstandhouding met heel veel DNA-leden. Ook die van de oppositie." Hij neemt als voorbeeld het geval waarbij de doorgaans kritische VHP-parlementariër Mahinderkoemar Jogi de Defensieminister had benaderd voor bemiddeling in een privékwestie. "Kennelijk heeft Brunswijk zoveel goede diensten ervaren. Hij had dit waarschijnlijk niet bij andere ministers gedaan", verwijst hij naar het optreden van de fractievoorzitter. "Het gaat dus niet om de NDP, de regering, of tegen Belfort, maar het gaat om deze man (minister Benschop, … red.)."

Echter, de politicoloog weet niet of het nodig was om op basis van zulke argumenten "in de bres" te springen voor de bewindsman. "Dat is ook weer niet zakelijk." De fractievoorzitter had volgens hem ook op een andere manier zijn fractiegenoot kunnen corrigeren, zonder daarmee ruimte open te laten voor speculaties. Belfort vertelt desgevraagd dat de vork anders in de steel zit. Volgens hem zou de minister Brunswijk hebben benaderd met het verzoek om hem te "helpen" omdat hij zich geen houding wist op de kritische opmerkingen van zijn fractiegenoot. Brunswijk zou dit vervolgens voorgehouden hebben aan Belfort. "Hij zei 'wi o abi fu yepi a man'."

De parlementariër had hier geen moeite mee en vindt zelf niet dat zijn fractievoorzitter hem in de steek heeft gelaten. Voor hem is het juist een bevestiging dat de bewindsman geen antwoord heeft op zijn vragen. Brunswijk wil desgevraagd niet ingaan op wat Belfort de krant voorhoudt. "Ik heb Belfort niet teruggefloten. Hij heeft aangehaald wat niet goed is, ik heb aangehaald wat goed is en daarachter sta ik. Mi no abi no wan sani fu tak moro fara."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina