Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Vakbeweging bezorgd over naleving sociale wetten

Vakbeweging bezorgd over naleving sociale wetten

14/06/2019 00:01 - Naomi Hoever

Robby Naarendorp van C-47.

Robby Naarendorp van C-47. Foto: dWT  

PARAMARIBO - De vakbeweging maakt zich ernstig zorgen over de naleving van de sociale wetten die in 2014 in De Nationale Assemblee zijn aangenomen. In de praktijk blijkt namelijk dat werkgevers deze richtsnoeren met de voeten betreden. Het gaat om de wetten Minimumuurloon, Algemeen Pensioen en Basiszorgverzekering.

Vakbondsman Armand Zunder van de Progressieve Werknemersorganisatie (PWO) en de Algemene Werknemersbond (AWB) zegt dat deze houding van de werkgevers onder meer komt doordat de Staatsbesluiten voor de sancties op deze wetten nooit zijn gekomen. Zunder constateert dat het wel goed geregeld is bij bedrijven die een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) hebben.

Bij wet is vastgesteld dat er jaarlijks primaire loononderhandelingen plaatsvinden en secundaire onderhandelingen om de twee jaar. Maar vooral in kleine bedrijven worden de sociale wetten niet nageleefd. In grote bedrijven waar er geen cao is, vrezen werknemers om op te komen voor hun rechten. De meeste klachten handelen over werkgevers die hun personeel niet hebben verzekerd of in sommige gevallen wordt de inhouding voor ziektekosten of pensioen wel op het loon gepleegd maar de afdracht vindt niet plaats.

Zunder zegt dat al deze klachten worden gedeponeerd bij de dienst Arbeidsinspectie, het orgaan dat toezicht moet houden op de naleving van de wetten. Maar omdat deze dienst onderbemenst is, stapelen de klachten zich op. De vakbondsman stelt voor dat er meer propaganda over de wetten wordt gemaakt. "Als we deze misstanden tegenkomen, wijzen we de werkgevers op de rechten van de werknemers. Het is nonchalance. Een ongelukje schuilt in klein hoekje."

De praktijkervaring van Robby Naarendorp van C-47 verschilt weinig met die van Zunder. "Er zijn bedrijven zonder vakorganisatie en helaas zijn er werkgevers die zich niet houden aan de wetten. De controle laat te wensen over en daar maken werkgevers misbruik van." Naarendorp zegt dat er zich minder gevallen voordoen van werkgevers die de wetten niet naleven waar er actieve vakorganisaties zijn. "Waar er geen vakorganisatie is, vindt het misbruik structureel plaats. Het personeel wil zich verenigen maar er heerst broodvrees."

Naarendorp wijst vooral op misstanden binnen fastfoodbedrijven. "Het verloop binnen deze ondernemingen is heel erg groot. Er wordt geld ingehouden en niet afgedragen. Er lopen hierover zaken bij de Arbeidsinspectie. Er zijn managers binnen die bedrijven die zeggen yu mag go na Arbeid mi abi suma drape. Als de inspectie actiever was, zouden deze gevallen zich niet voordoen", benadrukt Naarendorp. "Vroeger werden cases sneller opgelost. Nu wacht je maanden. Vanuit het ministerie van Arbeid moet actiever worden opgetreden. Als werkgevers weten dat er controle is, zal men voorzichtiger zijn."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina