Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Vijftig Cubaanse artsen naar Suriname

Vijftig Cubaanse artsen naar Suriname

14/06/2019 09:27 - Lloyd Djendje

Edwin Noordzee, coördinator Cubaanse Missie bij het ministerie van Volksgezondheid.

Edwin Noordzee, coördinator Cubaanse Missie bij het ministerie van Volksgezondheid. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Vijftig Cubaanse artsen arriveren dinsdag in Suriname. De groep zal in de eerstelijnzorg worden ingezet: 24 worden gestationeerd op posten van de Medische Zending, de rest gaat aan de slag bij de Regionale Gezondheidsdienst. Dit zegt Edwin Noordzee, coördinator Cubaanse Missie, op het ministerie van Volksgezondheid.

Noordzee verzekert dat de Cubanen na een scherpe beoordeling van lokale en Cubaanse medische deskundigen zijn geselecteerd. Zij hebben al werkervaring opgedaan in landen in Zuid-Amerika en Afrika. Bij aankomst in Suriname zullen zij vier maanden lang inburgeringslessen krijgen om onder meer het Sranan en Nederlands onder de knie te krijgen. Daarna worden ze ingezet.

Noordzee: "Je brengt hen niet gewoon over naar Suriname zonder rekening te houden met gevoelens in de sector. Wij hebben als ministerie daarom bewust eerst een onderhoud gehad met de Vereniging van Medici in Suriname. Hun kanttekeningen hebben wij meegenomen in ons beleid bij dit project." Hij verwacht daarom dat de Cubanen door de goede afstemming een success story voor het land kunnen worden.

De samenwerking moet volgens Noordzee leiden tot verruiming en verbetering van de zorg voor de Surinaamse burger. "Met de inzet van de Cubanen komen we dichter bij gelijkwaardige medische zorg voor stad en binnenland." Met de komst van de vijftig Cubanen is de vraag naar artsen nog niet helemaal gedekt. "Er zijn ook Surinamers bezig te studeren op de Adek en Cuba en wij rekenen ook op hun inzet", aldus de coördinator.

In 2007 wees onderzoek uit dat er 250 algemene doktoren en honderd specialisten nodig waren. "In de loop der tijd is een deel van het tekort weggemaakt. Jaarlijks studeren zo'n tien Surinaamse artsen af op Cuba. Het wordt tijd om weer te onderzoeken wat het huidige tekort is", zegt Noordzee. Hij leidt van vrijdag tot en met dinsdag een delegatie van Volksgezondheid naar Cuba voor een oriëntatiebezoek als onderdeel van de verdere verdieping van de samenwerking tussen beide landen. Noordzee wordt vergezeld van Ryan de Gama, directeur van het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen