Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Aan bloed heb je nooit genoeg'

‘Aan bloed heb je nooit genoeg'

15/06/2019 07:22 - Amanda Palis

Een donor geeft bloed aan De Nationale Bloedbank.

Een donor geeft bloed aan De Nationale Bloedbank. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Er mag van een goede start van de kick-off worden gesproken. Geduldig wachten donoren hun beurt af om bloed te kunnen geven. “We hopen dat het de hele maand zo door blijft gaan”, klinkt Melvin Tjon Sie Fat, voorzitter van het bestuur van het Surinaamse Rode Kruis, hoopvol. De Nationale Bloedbank (NBB), die onder de paraplu valt van het Rode Kruis, heeft een bloeddonorenmaand geproclameerd. Met ondersteuning van de Wereld Gezondheidsorganisatie.

In verband met de viering van Wereld Bloeddonordag vrijdag, heeft de NBB een maand lang activiteiten gepland. "Naast onze dankbaarheid uiten aan donoren, die trouw om de tien weken komen, willen wij ook nieuwe aantrekken", vertelt Tjon Sie Fat over de nieuwe campagne. Het is nog steeds een grote uitdaging om nieuwe donoren te werven en te 'binden'. "We hadden dat jaren geleden geprobeerd met onze 'Club 25'-campagne waarbij wij vooral jonge mensen als doelgroep hadden. Dat had voor een tijdje geholpen, maar we hebben het jammer genoeg niet kunnen aanhouden", betreurt de voorzitter.

Recordhouder Nourmohammed Koemar Saboeralie heeft tijdens de kick-off voor de 163ste keer gedoneerd. De 63-jarige, die er nogal ontspannen uitzag terwijl bloed van hem werd getapt, raakte op zijn achttiende gemotiveerd om te donoren. "Een familielid van mij moest worden geopereerd en toen werd aan mij gevraagd of ik wilde geven. Ik heb gezien hoe mijn bloed een dierbare heeft geholpen", doet de man zijn verhaal. Vanaf toen is hij blijven donoren. "Ik raakte geïnspireerd om zo mijn bijdrage te leveren aan mijn medemens." 

Naast het werven van bloeddonoren is het upgraden en digitaliseren van de systemen prioriteit. Dit moet het makkelijker maken voor de bloedbank om haar donorenbestand bij te houden. Op zich ook een uitdaging. "Nu zijn wij samen met een olie multinational bezig om ons digitaal systeem te upgraden. Zij komen in met 200.000 euro, maar we moeten onze hardware nog uitbreiden en daarvoor hebben wij ook geld nodig."

De Bloedbank hoopt voor dit jaar een groei van 5 procent te zien in de jaarlijkse bloedeenheden die zij verzameld. De afgelopen vijf jaren werd nog net 10.000 eenheden gehaald. "Maar aan bloed heb je nooit genoeg. De vraag neemt toe en we kunnen daaraan niet voldoen. Ik hoop dat nog meer donoren zich aanmelden", aldus Tjon Sie Fat.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen