Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Fraude lbo-scholen nog in onderzoek bij politie

Fraude lbo-scholen nog in onderzoek bij politie

15/06/2019 09:04 - Naomi Hoever

Fraude lbo-scholen nog in onderzoek bij politie

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De schoolonderzoeken (SO’s) in de zes algemeen vormde vakken van de examenklassen van lbo B en C zijn landelijk opnieuw gemaakt. De opgestelde opdrachten met correctiemodel zijn enkele weken geleden namelijk uitgelekt. Naar verluidt is het SO-werk via WhatsApp verspreid naar leerlingen in verschillende districten. Leerlingen die zwak waren in een bepaald vak, kregen opvallend hoge cijfers

Op dit moment loopt er nog een politieonderzoek in deze zaak . Enkele leerlingen zijn opgebracht voor verhoor en weer heengezonden. Hoewel het Bureau Lager Beroeps Onderwijs (BLBO) allerlei aanwijzingen binnenkrijgt, is het voorzichtig met doen van vingerwijzing in een bepaalde richting. "Als blijkt dat de indicaties hard zijn, zullen wij niet schromen de informatie door te spelen aan de politie. We zijn een grote organisatie en er kunnen altijd mazen zijn", zegt BLBO-onderdirecteur Ashok Rambalie.

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur was een grootscheepse actie gestart om na te gaan waar het lek is. "Wij willen weten hoe het is gebeurd en wie er allemaal achter staan", zei Rambalie in een eerder interview. Het besluit is nu genomen om de SO's opnieuw af te nemen. In 2013 is het ministerie gestart met het transformeren van lbgo naar lbo.

De eerste lbo-studenten zijn in het schooljaar 2017 afgeleverd. Er is enorm veel tijd, geld en moeite gestopt om het lbgo met de AE-structuur, V-stream en T-stream te transformeren naar LBO met een A-, B- en C-niveau. Deze niveaus zijn weer onderverdeeld in verschillende studierichtingen. Transformatie was de reden die daarvoor werd aangegeven, omdat de opleidingen niet meer voldeden aan de vraag van de markt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina