Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Hardjoprajitno en Naarendorp vrijgesproken

Hardjoprajitno en Naarendorp vrijgesproken

15/06/2019 05:23 - Cheflin Paulus

Hardjoprajitno en Naarendorp vrijgesproken

 

PARAMARIBO - De wens van de nabestaanden om John Hardjoprajitno en ex-minister Harvey Naarendorp, die verdachten waren in het 8 Decemberstrafproces te veroordelen, is niet in vervulling gegaan. De zitting van vrijdag duurde nog geen vijf minuten. Kantonrechter Alida Johanns was heel snel bij het uitspreken van haar vonnis tegen de mannen. Ze sprak hen vrij van alle rechtsvervolgingen tegen hen. De eis van officier van justitie Astrid Niamat nam ze daarmee over.

Advocaat Hugo Essed van de nabestaanden zegt dat de uitspraak geen verrassing is. "Al tijdens de eerdere zittingen hebben de nabestaanden aangegeven dat het Openbaar Ministerie niet diep genoeg gegraven heeft in deze zaak. Er is slechts informatie geput uit het gerechtelijk vooronderzoek. Er zijn geen nieuwe elementen aan de doorlichting toegevoegd en wij hebben dat betreurd."

Desondanks zegt de jurist dat hij zich samen met de nabestaanden neerlegt bij de uitspraak van de rechtbank. Essed zegt dat hij geen hoger beroep ziet aankomen. "Met het resultaat zijn wij niet tevreden. Ik zie de uitspraak voor dit moment als het eindpunt", zegt hij ten aanzien van Hardjoprajitno en Naarendorp. Het is niet te verwachten dat de verdachten en het Openbaar Ministerie hoger beroep zullen aantekenen. "We zullen ons moeten buigen voor de beslissing van de rechter uit respect voor de rechtelijke macht."

De jurist verduidelijkt dat het niet eens zijn met de rechtspraak, niet wil zeggen dat de nabestaanden twijfelen aan de deskundigheid van de openbaar aanklager. "Ze doet haar werk naar eer en geweten. Wat uit onderzoek ter terechtzitting is gebleken zou niet op een andere conclusie komen dan vrijspraak. De beslissing van de rechter staat daar."

Eerder vertelde Essed dat de vervolging niet genoeg gebruik heeft gemaakt van het middel 'getuigen' om tot de conclusie te komen dat vrijspraak op zijn plaats is. Hij zei toen dat er op het vraagstuk van een goed alibi ook geen waterdicht bewijs is geleverd om te kunnen aantonen dat vooral Naarendorp als onschuldig gezien mag worden. Voor wat Hardjoprajitno betreft was het requisitoir van de vervolgingsambtenaar naar zijn mening te smal om te bewijzen dat hij niet gezien kan worden als medepleger.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen