Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Vrees voor verlies bij verbod loten

Vrees voor verlies inkomsten bij winkelverbod loten

15/06/2019 00:02 - Merredith Bruce

Vrees voor verlies inkomsten bij winkelverbod loten

Een klant stapt het Suribet-hoofdkantoor aan de Domineestraat binnen. Dit gokbedrijf wil nog niet reageren op uitspraken van HI en T-minister Stephen Tsang over het aan banden leggen van de gokspelen. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Uitbaters en verkopers van loten, virtuele en onlinespelen vrezen inkomstenderving als de verkoop bij winkels wordt verboden. Handelsminister Stephen Tsang heeft bij de behandeling van de begrotingen in het parlement maatregelen aangekondigd, die de verkoop van deze loterijen en spelen moet reguleren.

Eén daarvan is de aanpassing van vergunningsvoorwaarden voor winkeliers, waardoor het niet langer toegestaan zal zijn om loten of virtual games aan te bieden. "Dat zal natuurlijk gevolgen hebben. Het zal invloed hebben op de verkoop, want nu is het gemakkelijk: je gaat naar de winkel voor boodschappen en koopt meteen een lot", zegt Darmindra Sardjoe, algemeen directeur bij Take A Chance, de uitbater van de Surinaamse Straatcode Loterij.

Hoewel hij begrip heeft voor de aangekondigde maatregel, vreest hij dat deze juist in het nadeel van ondernemingen kan zijn. Sardjoe heeft graag dat de overheid met de ondernemers om de tafel gaat om te komen tot een middenweg. Hij stelt voor dat er desnoods aparte ruimtes worden ingesteld bij de winkels, waardoor de verkoop van loten wordt afgescheiden.

Een verkoper van onder meer Suribet-loten aan de Heiligenweg, die liever anoniem blijft, is dezelfde mening toegedaan. "Met de verkoop van loten trekken we klanten aan. De winkel wordt nu goed bezocht." In de zaak worden er onder meer etenswaren verkocht. Het is een gaan en komen van personen. "Soms wachten de mensen op de uitslagen van de loten, terwijl ze iets eten", zegt de verkoper. Hij kan wel begrijpen waarom de overheid de verkoop wil reguleren. "Soms loopt het verkeerd af en krijg je gevechten, maar dat is hier gelukkig niet het geval."

Juliëtte (58) staat op het punt om een lot te kopen bij een winkelzaak aan de Heiligenweg, wanneer de Ware Tijd haar spreekt. "Als je de verkoop bij de winkels weghaalt, zal je helemaal naar het hoofdkantoor moeten gaan. Een winkel dichtbij in de buurt is veel gemakkelijker." Ze kan zich terugvinden in de algemene bezorgdheid over de verkoop van loten. Ook om het feit dat er tegen de regels in aan minderjarigen wordt verkocht.

Dat is onder meer de reden waarom de overheid de sector wil reguleren. "Ze moeten de winkeliers gewoon erop attenderen, dat ze niet aan minderjarigen mogen verkopen."  Suribet wil nog niet reageren op de aangekondigde maatregelen. Het is de redacite niet gelukt om een reactie te krijgen van de Canadian Bank Note Suriname, uitbater van Lotto.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina