Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nier verwijderd via kijkoperatie

Nier verwijderd via kijkoperatie

17/06/2019 16:49 - Aidy Pinas-Agodeba

Nierstenen.

Nierstenen. Foto: wikipedia.org  

PARAMARIBO - Urologen van het Academische Ziekenhuis Paramaribo (AZP) hebben enkele weken geleden voor het eerst een nier verwijderd via een kijkoperatie. Dit is een stap vooruit. Voorheen gebeurde dat via een open ingreep. "Bij een kijkoperatie komen heel veel technische dingen en 'apparaatuurtjes' erbij, maar het is ons toch gelukt", vertelt uroloog Raya Panchoe-Ramdin.

Het voordeel van een kijkoperatie is dat de opnametijd erna veel korter is, omdat de patiënt sneller opknapt door de kleinere sneetjes in het lichaam. De voorbereiding is wel dezelfde als bij een open ingreep. Eén keer per maand wordt een dergelijke ingreep uitgevoerd in het AZP. Volgens Panchoe-Ramdin kan er, uitgaande van de populatie, gesproken worden van een normale situatie. Ze verklapt dat er in november een kinderurologische missie zal zijn. "Er zijn al een aantal kinderen wachtende."

De uroloog merkt op dat Suriname achterloopt op de ontwikkelingen. Ze heeft na haar terugkeer, ongeveer een jaar geleden, samen met collega's besloten om een stapje verder te gaan. Urologie houdt zich bezig met afwijkingen van de nier, urinewegen, blaas, prostaat en afwijkingen aan het geslachtsdeel van de man. In het AZP zijn er drie urologen. Panchoe-Ramdin is de eerste vrouwelijke. "We vonden het een goed idee. We hadden alle nodige instrumenten beschikbaar."

Nieren die verwijderd worden zijn zieke nieren met tumoren die niet functioneren. Een zieke nier kan ontstaan door bijvoorbeeld roken, maar iemand kan ook genetische aanleg hebben. Niertumoren worden vaak bij volwassen geconstateerd. Het drinken van te weinig water, overmatig gebruik van zout, dierlijk eiwit en een infectie kunnen nierstenen veroorzaken. "Soms heb je wel iemand die zich braaf houdt, maar toch stenen krijgt. In een dergelijk geval is er een aanlegprobleem."

Er zijn verschillende behandelmethoden voor nierstenen. Ze kunnen vergruisd worden met een niersteenvergruizer of verwijderd worden via een kijkoperatie. Ook is er een behandelmethode met een laser. Nierstenen komen het meest voor bij adolescenten en oudere personen. Ze komen weleens bij kinderen voorkomen, maar dan is er vaak sprake van een stofwisselingsprobleem.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen