Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Coronianen willen stalweide

Coronianen willen stalweide

18/06/2019 01:06 - Van onze redactie

Coronianen willen stalweide

NDP-afdelingsvoorzitter Eric Boldewijn zondagavond tijdens de NDP-massameeting in Coronie.  

PARAMARIBO - Veehouderij is in opmars in Coronie, maar boeren kampen met gebrek aan ruimte om hun runderen te laten grazen. Hierdoor begint het vraagstuk van loslopend vee een groot probleem te vormen in het district. Vooral voor de tuinbouw die ook in opmars is. Dat kwam zondagavond naar voren tijdens een massameeting van de NDP.

Zowel Eric Boldewijn, voorzitter van de NDP-afdeling Coronie als parlementariër Joan Wielzen vroeg aandacht van partijvoorzitter tevens president Desi Bouterse voor voornoemd vraagstuk. Boldewijn merkte op dat in Coronie nu veel groente wordt geplant waardoor het district zelfvoorzienend is geworden. Vroeger was Coronie afhankelijk van groente uit Saramacca.

Veel jongeren doen momenteel aan landbouw in het district, aldus Boldewijn. "Groente kan je nu overal vinden in Coronie. Zelfs in alle supermarkten." Ook de bijenteelt en honingproductie winnen steeds meer veld. Boldewijn voerde aan dat elke week meer dan vijftien bestelbusjes met agrarische producten uit Coronie richting Paramaribo gaan om te leveren.

Om de teelt van runderen verder te stimuleren is een stalweide nodig, zei de afdelingsvoorzitter. "Want kaw e waka a strati ete". Wielzen deed er een schepje bovenop. De politie zit met de handen in het haar zei ze, omdat die geen raad weet met het vraagstuk van loslopend vee.

Tuinbouwers die last ondervinden worden geadviseerd de dieren te vangen en naar het politiebureau te brengen. Maar volgens Wielzen heeft de politie geen ruimte om de dieren te houden. Ook hebben landbouwers geen tijd en ook niet de techniek om de koeien met lasso's te vangen zoals door wordt geadviseerd.

Er moet volgens haar "heel gauw beleid komen voor een stalweide". Loslopend vee en tuinbouw gaan, aldus Wielzen, niet samen. Dit probleem zorgt voor ruzie tussen eigenaars van de koeien en landbouwers wier aanplant wordt vernield door de dieren. Ze pleitte daarom voor een officieel door de overheid ingestelde stalweide, met "echte cowboys", zodat ook jongemannen uit het district op die manier emplooi kunnen hebben.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen